23 February 2012

Colek PCB

Assalamualaikum.

Sebelum gi KL awal bulan Februari aitu aku ada pegi lepak2 kat Pantai Cahaya Bulan (PCB) bersama dengan mama jua adik bongsu iaitu Nina. saje2 je. terasa mau minum air buih. mau tau apakah air buih itu?? sabar. jakg aku tunjukkan gambarnya. sebelum tu singgah pegi beli apam balik kat pasar kampung cina tu. pebret aku la tu apam balik kat situ. best. kat tempat lain rasanya xsama. sebab kat sini buatannya nipis sket kot. pastu intinya trasa la bila makan. maksudnya tak kedekut la org yang buat benda alah tu letak kacang jua jagung manis. pastu mintak dorang wat garing sket. nyum. dapnya. dah time2 tengahari yang kompem terasa lapar ni harus la cite tentang makanan ek. ehehe. saje seksa diri ke hapa ntah. kat pcb macam biasa, order air buih itu jua ngambil goreng gorengan/colek. makan colek panas2 bersama air buih yang sejuk. auwwwwww... sesambil menikmati tiupan angin pantai. waaaahhhh... okeh. done. mari lihat ini gambar.

ini lah air buih itu. ahaha. ia adalah air kelapa yang diblend bersama susu. pastu ada la isi kelapa sket. namanya adalah 'nyior susu' ataupun kelapa susu. dap. tapi sila mintak kurang manes bila order kalau tak suka manis. nampak kan buih2 kat permukaan gelas tu. itu pasal la kami panggil air buih. tu pun sebab dengar orang lain order gitu time pegi makan kat sana. ehehe.

colek. campur2. segala benda alah segera yang dicelup tepung lalu digoreng. berserta kopok lekor. biasanya famili aku suka pegi gerai Mak Su. sebab coleknya fresh, ada air buih dan yang paling penting harganya murah. dan sedap.

segala gorengan itu makan dengan pencicah/colek ini. ada disediakan kacang tumbuk dalam bekas kat atas setiap meja kat sini. jua pencicah itu secara berasingan. sila la letak secukup rasa mengikut selera masing2.

apam balik kesukaanku. simple je kan. lebih sedap makan panas2. panas tak panas sangat la. suam2. panas sangat cemana kekdah pulak nak kunyah dan telan kan. sampai je tempat makan tu, order minum, terus buka bungkusan apam balik ni.

Gitulah antara aktiviti hari minggu aku besama famili. kedai makan Mak Su kat PCB tu antara tempat lepak kami le kekadang di kala terasa nak makan colek atau minum air buih tu. sempoiii.. sila la mencuba. eceh. konon macam rancangan jenjalan cari makan. ahaha..


6 comments:

che'pi said...

Tang Apam Balik tu tak tahan.... Nyum Nyum Nyummy.... petang ni terpaksa charik.... aduiyai....

kelipkelipchumel said...

kompem nyummy..sudakah dicari?sedappp...

che'pi said...

apam sudah dapat... tapi airnya belum... air buih tu kat kedai mn yang? banyak kedai kat PCB tu.. detail please... hehehe

kelipkelipchumel said...

ahaha.. suda ku bilang. thedak perasan kah? kedai Mak Su. mozaik kaler putih kot rasanya tempat letak segala bahan gorengan itu. agak2 nak hujung. depan playground.

che'pi said...

wokeh.... next time poe PCB InsyaAllah ku carik lg... hehehe

kelipkelipchumel said...

iye.sila cuba lagi..moga bejaya.