31 December 2010

YES (year end sale) promotion

Morning to all. oke. straight to da point berdasarkan tajuk itu ek. ekceli bknlah daku yg g soping moping itu ye. ia adalah berkenaan blog jualan daku. alang2 daku ni suka soping kn. tmbh lk kalo dgn harga yg murah. so, blog itu adalah medium bg daku utk berkongsi tips, kasi pasarkn atau jual produk yg berkualiti dgn harga yg mnarik + best (kompem murah). utk permulaan ni produk yg ditawarkan adalah brooch. siap ada after sale service lagi oke (btol ke gitu gaya ayatnya ek.tp phm kn). maksudnya, if ada rosak, ada yg tertanggal batu kristal tu ke, insyaAllah daku bole tlg. gerenti bole cantik blk kalo ada brooch korang yg dh agak hilang seri lepas tertanggal kristalnya yg cantik itu. xperlu membazir jua sisihkn trus brooch kesayangan yg suda kurang shiny itu ye. but all da cost tu on you la ek. ^_^

orait. itu serba sedikit tang my another blog [sila klik pada link itu]. sila-sila la singgah ek.

some of da producs

28 December 2010

A few days heading to new year

alop. A'km eberibadi. kelip pnya kelip mata, dh the end of da year rite. masa mmg sangat pantas bergerak geri. idop terkejor ghasanya ha. kekadang mau masa itu begerak pantas. tp kekadang mau gk masa itu begerak geri dgn lemah gemalai pnya slow. why nk slow? adakah mgkn sbb usia akan bakal bertambah? ahaha.. part of it la kalo bg aku. hikhik.. but it's ok. masa akan tetap beredar jua berlalu. just face da fact la kn mau atau thedak.

year by year, yg aku terperasan la kn, bila dh ujung2 thn, mesti aku terpikir, bole thn gk dugaan yg aku hadapi thn ni. smakin bertambah usia, semakin taf lk rasanya dugaan yg dtg tu. adakah aku sorang je yg rasakan begitu? atau adakah jua kengkawan len yg jua rasakan yg sama? ermm.. ai dono dono la kn. yg pasti, each year aku akan berharap yg aku akan jd lebih tabah, lebih berfikiran positif, berfikiran dgn lbh matang (diri kelihatan xmatang aku xkesah oke. yg penting gaya jua cara pikir mau kasi update sentiasa. hakhak.. itu penting oke. ilmu pengetahuan adalah harta yg xternilai. believe me), jd seorang yg lebih tenang, lebih bijak pandai (hikhik.. stetmen xtahan..), lebih penyabar, jua sgalanya lah yg ke arah yg lebih baek. jua rezeki yg lebih melimpah ruah... aminnnn.. hikhik. insyaallah...

di penghujung thn ni, bole thn taf gk la dugaan yg aku hadapi. smoga aku terus tabah jua kental la kn. aku pn xpaham la ngapekah. ngapekah org2 sekeliling ni semacam kaya dgn hasad dengki. semacam byk betol masa terluang dorang nih. kunun kretip la kn bercerita sana sini. ko igt ko tu penglipurlara yg paling best kt alam semesta nih ke wei?? it's ok. best ek ko kasi canang line internet xhengat pnya. no matter who da person yg kretip itu, i dun mind. for me u r NOTHING. nothing u can achieve in ur life if u keep behave like dat. pity u. apa ko igt ko ni mmg trus gitu jua mampu tongkat langit ke apa?? bumi ni bulat. Tuhan tu Maha Adil. u'll get back wut u giv others (adakah benar words itu ek. asal phm dh la ek). yg aku terpaling kuchiwa jua kecik ati tu, org yg patotnya bela atau kasi back up org2 mcm kami2 ni bole lk semacam kasi join sama lk tu ala2 bersekongkol (aku ckp gini sbb ko mmg tau pk nk lepas diri je each time. xde nya ko nk pertahankan kami2 yg semacam berkasta rendah kot bg ko kn). ko xkenal ke kitorang ni camana? sapa yg ko cari time ko nk mtk tolong?  oke la fine. ko mmg ada kuasa kn. kabel ko mmg besar la kn. xde org yg bole lawan. tp sbagai insan, sebagai sesama manusia, ko xleh pk scara logik ke? xreti cara nk berhadapan dgn kebenaran ke? kunun jd detektif conan ke? helo.. cara senang ada, ngapekah nk guna cara yg boleh aibkn org lain. mgkn gk ko xprasan kot kn. do i sound like i'm mad or angry. yes. once again. yes i am. xpelah. aku redha. smoga kebenarannya akan terserlah. aku yakin dgn kebesaran Allah, kekuasaan Allah. 

waaahhh.. ai sudah terlebeih emo kah? mahap... terlebeh sudah. aku thedak suka mrh2, namun ia mmg agak terlebeh sudah.. geram oke. igt maruah org ni ada 10, ada jual kt butik ke apa? sunggoh xpatot. pape pn, org2 yg knal aku, yg tau aku cane, all dat things mmg karut marut lah. fuhhhhhh!!!! kasi hembus tiup jauhh jauuhhh.. shooooohhhhh!!! jgn dekat sama daku.. ok bye.

22 December 2010

Di Kala Masa Senggang

^_^ alup. a'km sumee.. ehehe.. kunun mcm chikgu br msk kelas ek. nutin to say ekceli. itu pasal la tajuk pn cenggitu. just want to share apa yg aku lihat. as i'm working kt hospital, byk gk la kejadian, perkara, sesuatu dan mcm2 lagi lah yg aku tgk. part yg hepi. part yg sayu. part yg sedih. part yg mendebarkan. part yg bikin bosan. part yg nyampah. macam2 lah. tu scara keseluruhan la kn. baek dr segi individu, pelawat, staf, pesakit, jua mcm2 peringkat jua golonganlah. oke. now aku mau start bercerita.

1st story. ni apa yg aku terpandang kelmarin/smlm. tgh dk bejalan nk ke main opis. it's nutin much. just tgh dok jln2 tu mata ni dk melilau la kn sesambil temani daku bejln. then mata aku terpandang la kt satu group org yg tgh berjalan dr arah yg bertentangan. ada pakcik2. ada org pompuan. then scara xsngaja terpandang kt muka sorang akak/makcik. muka dia mcm resah, gelisah, mcm agak kurang kompiden. wondering why. waahhh.. stok nyebok dh hasut kpala. pastu sesambil dk bejalan tu satu tgn dia ltk kt paras dada. dh namanya tgh berjalan kn. makin dekat, then daku terperasan lagi. masyaAllah.. no wonder la wajah akak tu kelihatan mcm tu. she just got one breast n the other one mmg segar je kelihatan. mmg ketara perbezaan. no one knows until the eyes was dere (xde niat nk buka aib akak tu or enitim ok.just wanna share sumthin utk sama2 kita saling igt mengingati jua supaya kt sume slalu bersyukur dgn apa yg kita ada/masih ada). masyaallah.. then i know n understand la why kn. akak ni menghidap kanser payudara mgkn. atau mgkn juga cancer suvivor. i dunno. just wish da best utk akak tu. smoga dia terus tabah & sabar dlm menghadapi ujian dari Allah. dia letakkan tgn dia kt situ supaya org lain xprasan, xnmpk kekurangan diri dia. mgkn dia sgt segan. kak, it's ok. we understand. it's not something dat u want it to be pn kn. itu dugaan Allah. ye. mmg sgt mudah bg org yg melihat berkata-kata. berat mata yg memandang, berat lg bahu yg memikul. yes. itu teramatlah benar. terus bedesup, terdetik di hati aku, "owwhhh, mcm ni la  kesan keadaan org yg kena kanser payudara ni..kesian akak ni.." ok. sgt berharap akak tu xprasan pandangan mata aku dh terjatuh kt situ. jua kata-kata hati kecilku. sy mtk maaf byk2 kak. sy xsngaja. pantas gk terdetik kt hati, slagi sihat ni, slagi mampu, slagi ok, jagalah pemakanan, jagalah kesihatan fizikal dan mental. amalkan pemakanan yg sihat. amalkan gaya hidup sihat.

dr pembacaan ke dr apa yg aku dgr ntah, xpasti yg mana satu. mgkn dua2 kot. kanser ni terjadi kesan dari pemakanan, emosi yg negatif (tekanan dan yg sewaktu dgnnya-berpanjangan/kerap sgt kalo xsilap), jua faktor genetik/keturunan. kepada sesape yg keturunan dia ada yg menghidap kanser atau penah menghidap kanser, anda mgkn berisiko. rajin-rajinkanlah diri wt pemeriksaan sendiri payudara. (waaahhh.. ckp kt org reti. aku pn xwt lg. ni utk diri aku gk la kn). siyes takut woo. dr segi emosi. pandangan mata masyarakat. dr segi treatment. mmg kena tabah habis. smoga smua insan2 yg tgh sakit, yg alami masalah kesihatan terus tabah, terus sabar dlm menghadapi kesakitan/penyakit yg mereka alami. smoga mereka sume cepat sembuh. smoga mereka sume mendapat layanan dan rawatan yg terbaik. smoga ahli keluarga mereka jua tabah & terus sbr. insyaAllah. amin..


oke. itu part yg aku tgk smlm. stori 2. dlm beberapa mgu lepas scara xsngaja aku ternampak kejadian/keadaan ni. masa tu tgh berjalan menuju ke tmpt aku letak keta. eh. yeke? ke patah blk nk g mana ek? xigt la. tp time tu dh lepas opis hour la. time tu mmg aku tgh bejln la. tgh dk bejln kt laluan yg kebiasaannya sunyi xsunyi sgt tu, tetiba aku dgr ada org berlari dr arah belakang. bnyi mcm ckp2 cemas. dlm grup yg agak ramai la jgk. beberapa org gitu. aku andaikan mereka tu satu famili la kot tgkkan mereka time tu. then yg sorang pompuan ni trus lari laju sket berbanding yg lain. aku dh pelik ni. then depan sket, aku tgk pmpuan yg berlari tu terduduk kt tmpt org ramai2 gk kt dpn tu (dlm beberapa org gk). makin aku dkt, makin jelas, dgr org nangis2, suara2 cemas. paling ketara org pompuan yg berlari tadi tu la. katanya, (aku pn dh igt2 lupa ni. ala2 gini la ek) "mak..bangun mokk..bangun mokk.. ore jago mok molek dh. ore wk blako dh. bangun mokk.." nmpk ada sorang pmpuan dh agak berusia terbaring. then terdetik la kt hati aku "innalillah..patut la berlari td. errr.. mak dia dh meninggal ke? yeke? try la bwk g tmpt emergency cpt2. kot boleh diselamatkan lg.." then dtg la sorang pakcik pengawal. smpi dkt, dia pn check la tgk makcik yg terbaring tu. then katanya makcik tu pengsan je tu. ada lagi. dia swuh dorang bwk g emergency. ok. syukur alhamdulillah. makcik tu belum lg meninggal oke. mgkn dia xsihat atau sakit kot. smoga makcik tu cpt sembuh dan cepat pulih. lepas tu aku dh xtau apakah al kisahnya. sbb aku truskn pejalanan aku.. tu pn sesambil melintasi tmpt tu aku tgk dan dgr sume tu.. tringt my mom time tu. smoga mama+papa dipjgkn umur+dikurniakan kesihatan tubuh badan yg sihat walafiat oleh Yg Maha Esa. amin..


olait. so far, itu aje lah stori mori jua cite teladan utk kali ni. smoga kita sume sama2 menjaga kesihatan, saling menyayangi sesama insan+umat Islam. sama2 berbakti kepada kedua ibubapa. jua smoga sentiasa bersyukur ke hadrat Ilahi.. hope we all hav a wonderful day..

04 December 2010

Back to the old days..

^_^ tajuk xtahan ek. hikhik.. al kisahnya sibab i hav to stay up tonite utk siapkan my assignment. pergghhh!! kunun mcm kembali ke zaman blajo dulu2 la kn. kena berjaga mlm.. kena paksa mata buka luas2 walau hanya sparuh je yg mampu tahan kn. hikhik.. actually mmg daku kena bikin tugasan pn. tp bukan sbb smbng blaja ke hapa. sibab musabab yg berkaitan ngan kilija daku skng. kena buat tugasan utk mendapatkan kenaikan aras oke. agak sukar utk dapatkan kenaikan itu. moga daku lebeh menghargainya bila dh berjaya dpt kelak. insyaAllah. kena ngantonya ari Ahad ni. bg tempoh kununya 2mgu. tp xsmpi 2mgu pn masa yg dorang bg tu. sibabnya idop tepat pengiraan hari itu. walaupun begitu, dgn niat nk stat wat tugasan td tu, siap mlencong nuntun movie korea lagi. ahaha. citenya dh lama da kalo xsilap. dr my research, wah... siap research bagai. akaka. dat movie adalah dr era tahun 2007. ekeke. ai ketinggalan 3thn kebelakang ampak gayanya. haiiiihhh. tajuk citenya adalah 'Le Grand Chef'. besh oke. got this movie dr opismate. dia yg kasi downld. thanks to u la ek inche WanDin. kasi daku ini mubi. so, kt bwh ini adalah part of da movie k. poster n part of da scene mubi itu.

da poster yee..

ni childhood poster dorang..

dis poster yg ai paling laik..

da hero masaking kt umahnya

ni masakan yg asalnya jejaskn reputasi chef ni pada awalnya.. dia kena sabotaj sbnrnya.. chait. tp lps tu bejaya oke. good moral value

antara time pertandingan mencari pewaris pisau tukang msk diraja

da heroin.. yeahhh!!! cool

**olait.. itu sahaja. sekian. hikhik..sambung bikin tujuan jua niat asal.. tp soda time menghampiri 2am ni. haipp. leka ni... zasssstttt...

01 December 2010

baby Qistina

Di tghari yg berhujan lebat ini, daku mau kasi tebos utang.. hikhik.. utang entri gegambo ank sdara yg paling tecit. ehehe.. start dari smalam tok mek dia jempot blk umah smpi le mgu dpn. hukhuk.. suda windu itu budak kicit.. mimang penyeri umah btol la kalo ada dak kicit kt umah kn. sunyiiiii je rasa umah xdep baby Qis ngan my sis. tmbh lk ank sdara lg 2org pn xdep kt sini. lom pulang lg. aihhh.. aunty winduuuu lah kt sume2 ank sdara.. ohlait.. daku persembahkan ajep la gegambonya.
baby Qis.. besh je dia tido. time ni dia tgh kekuningan.. cian dia.. dh buka mata. dis one krdt to ita. time dia g umah.. mimang kelas lah sentuhan photographer nih ha dh mula nk nangesss.. alolooo... dh nangesss.. acik ita cubit ek... biasa ni acik ita ek. ehehe... ni dh ari lain.. time raya aitu.. dh pki baju nmpk gaya baby girllll sgt. ehehe
**itu sahajalah utk today. hikhik.. windu dak ticit ni lah..

30 November 2010

Birthday Asyraf @ Cem

A'km.. hikhik.. segam silu lk ghase. sobabnya entri ini suda agak lapok storinya. namun br dipublish. sobabnya.. hikhik.. haros busan la ngan alasan ini kn. namun 3/4 daripanya adalah benar oke. gegara agak sebok smenjak dua nih ha. hukhuk.. olait. as da title la kn. birthday ank sdara daku, yg famili daku panggil dia dgn nama 'Cem' singkatan kepada budak encem.. sibab ini budak mimang kiut dgn cara dia. tp sikalang dia g bercuti ngan mami jua akak kiciknya kt kl. windu lk ghase. al-kisahnya, time nk g tempah atau amik kek ni ntah, storinya dari maminya la yg kabokn. org yg handle tu nanya "umur encik Asyraf ni brapa tahun?" waaaahhh... inche' gitu. tp org tu mcm tediam trus bila gitau 3thn. hikhik. bajet udah brapa thn bang oiii.. daknya kicik lg. ekekeke... olaitlah. kasi itu gambo ajep la yg bercerita ek.
oke. mcm bikin dunno ajep. tp sbonarnya ngah nk tiup lilin tu
olait.. suda bejaya tiup satu lilin.. haaa... ni suda potong kek time lah.. nyummmm.. tringat ghasenya.. tersangat terasa kepeanut butternya.. makan timeeeee... yeayyyyy!!! hepi belated birthday Cemmm..

01 November 2010

Suda masuk musim tengkujuh ka??

Olait.. i'm back again. my leppy pn dh oke. dh beberapa mgu kot leppy ni pulang umah. lopa da. siyes xtau ngapekah. but lately daku agak terperasan yg daku ni smacam suda jd agak pelopa.. ouhhh thedakkk!!! apakah gitu ek? aishhh... Ermmm.. skng ni mmg tgh ujan xbenti dari td. dr pagi td. ada gk benti kejap2.. namun terus terusan ujan. my BIL pn gtau ptg td time dia otw blk kb td pn nmpk gelap je start dr Gua Musang. jeng jeng jeng... ekceli hujan hujanan kt kb ni stat dr ari Jumaat aitu. dan menurut kata org tua2, kalo dh stat ujan ari Jumaat, smacam susah nk benti. atau maksudnya lbh kurang mcm akan hujan berterusan beberapa hari smcm dlm tempoh yg agak lama. sminggu ke.. dua minggu ke.. atau mgkn jua lebeh. tp mintak2 le xde le smpi kebanjiran bagai.. xmo.. xmo.. namun bila pk blk. mgkn gk hujan rahmat. mana la tau kn. only God knows why kn. pape pn daku bersyukur.. sojuuukk ajo time berlenang kt umah nih ha. hikhik.. yg besh jua penting, jua sunutnya, TRW juara oke utk liga M'sia ke piala M'sia namanya. ai xkompem. hikhik.. soda lama dinantikan itu. and as usual la. mmg haros beliau itu jua ke sinun utk itu. hukkk.. ini thedak adil.. xaci... uhuhu.. dannn... arini jua my newborn niece dh discharge wad siang td. sminggu gk la famili daku berulang alik ke hospital itu bekunjung ke tmpt akak daku ditempatkn memulanya, then dak kicik Qistina itu. my kiut miut ank sdara ni slamat dilahirkan pada 26/10/2010 aitu. kul 9.30 pagi. syukur alhamdulillah. 3hari baby kena thn kt wad sbb kekuningan since Jumaat aitu (29/10/10). sikalang, alhamdulillah sesangat. xyah berulang ke hospital lg dh.. YEAYYY!!!.. jua sgt bersyukur i got back my purse lps daku terlopa mau ngambil lepas gi toilet kt ospital tu time nk g jemput akak daku jua baby tghari td.. phewww.. lega. syukur alhamdulillah.. masih ada rezeki daku. xde apa yg hilang. just berselerak sket sbb time daku sedar yg daku tercicir atau tertinggal my purse tu, bila g bertanya kt guard, diorg tgh coba mencari kontek number daku atau kengkwn yg knal sama daku.. syukur sgt2. dh la br je kuakn duet utk byr sgala bil utang piutang tetiap bulan. aku bersyukur dgn rahmatMu ya Allah.. bersyukur dgn rezeki yg Engkau berikan padaku.. smoga len kali aku xlalai lagi. mmg sgt bernasib baek la td. tang my niece yg kicik itu, i'll update da pics soon. bulum kasi transfer lg da.. hikhik.. pape pn, i'm hepi today ngan beberapa berita jua rezeki yg menggembirakan. pasukan Kelantan win da game. dapat cuti umum jua abiskn masa besama famili arini. ank sdara daku jua akak daku dh dpt blk umah. dpt blk beg duet yg tertinggal. hujan yg penuh rahmat. dannn.. alhamdulillah, daku jua famili sume dikurniakan kesihatan yg baek. walau certain time dalam diri daku nih bermacam perisa jua perasa ada ha. laugh n cry.. itu normal.. smoga Tuhan terus terusan merahmati jua memberkati parents daku, my famili n me. insyaAllah..

18 October 2010

inside of me

orait.. tajuk smacam mau gempak ajep kn. enitimlah. ikut suka hentam ajep ek kasi letak tajuk. wut a mess. ekceli ni time keje. ai xsuke myself update my blog time opis hour biasanya. but i feel agak stress. agak srabut. agak tertekan. a lil bit of anger. frustrated a lil bit too. ntah. i'm tired. just so tired with certain things. i need a break. maybe a very calm n peaceful holiday. maybe. but seems that it not gonna hepen la kn. dgn situasi ngan keadaan yg i hav to face rite now. hukhuk.. anyhow, i'm super duper bionic women yg kiut jiwa kental lah agaknya kn. hak hak. kasi potong itu crita, kt bwh ni antara gambar yg disnap oleh my opismate time perasmian blog yg simple pantas yg berlangsung smalam. but sadly my pic xdep lk dgn begaya kiut readynya... haihh... zasssttt..
kt kerusi kosong itu la tmpt duduk daku.. hukhuk.. ni sblm daku duduk. tnya my opismate, ada xgmbo daku, katanya ada. tp upenya itu time kerusi yg kusun ni ajep yg adanya oke.. haip. okeh. ni adalah tujuan acara itu daku attend. utk perasmian blog ps1husm . silalah singgah ye rerakan sume. very important for all woman kiri: dak praktikal. kami sama2 handle leptop utk pelancaran itu. kanan: da fotogerafer yg katanya udah amik gmbo daku namun hasilnya adalah kerusi kusun itu oke. hukhuk.. da only pikcah yg nmpk itu adalah daku. still jelas kejururawatan di pipi daku. hukk.. xsukee. tembam jua. haihhh.. jua yg ini. namun fotogerafernya suda tukar oke. sibab ini time inche fotogerafer di sebelah daku berjln seiring sejln.. weee.. i got da pink ribbon..

10 October 2010

yesss!!today adalah 10.10.10..

olait. ekceli there's natin tu sei. just wanna drop sumthin' at here on this very special date. tarikh ni mgkn sgt bermakna bagi sesetgh individu, insan atau sesiapa jua. tp daku biasa2 ajep. sgt byk jua wedding ini hari opkos. my fren ada sorang yg daku tau jua akad nikah arini. smoga kekal berbahagia bersama okeh. kalo yg mmg glam abis, soda tentu la angkasawan negara yg entem jua wife yg santek. mmg melets xhengat lah. mimang fantasi abess. ai likeeeee... All da best for me dlm mengharungi liku2 kehidupan ni. smoga daku trus tenang.. terus tabah.. terus cool.. terus kuat.. terus gigih.. terus cekal.. terus ditetapkn hati jua iman.. terus mendapat nur, taufiq jua hidayah dari Nya.. amin....

30 September 2010

Neroli Jasmine Perfume Oil - FOR SALE

NEROLI JASMINE PERFUME OIL 30ml (THE BODY SHOP) for ONLY RM50. normal price/harga asal kt kedai = RM69. [sebab nk jual adalah kerana baunya amat thedak sesuai untukku. baru skali guna ajep. namun ia adalah sgt berbaloi sebab baunya sgtlah thn lama.] A luminous and dazzling floral oriental scent to wear everyday, all year long. Feel mysterious and captivating. As well as being the strongest and longest lasting form of fragrance, perfume oils are also alcohol-free. Ingredients : Neroli Jasmin Perfume Oil contains the following key ingredients .... Notes of neroli, freesia and violet leaf - Combine to create the crisp green and zesty top notes. Provide the initial scent of the fragrance. Awaken and stimulate the senses. Notes of orange blossom, jasmine and white peony - Combine to create the rich and sensual floral heart notes. Are the dominant notes of the fragrance. Notes of sandalwood, vanilla, musk and amber - Combine to create the warm and seductive base notes. Tend to linger on the skin longer than the other notes. KEPADA SESIAPA YANG BERMINAT, SILA TINGGALKAN KOMEN ANDA PADA ENTRI INI / TINGGALKAN MESEJ ANDA KE bayu_shane @yahoo.com.

19 September 2010

7 tips/trick utk pantaskn tahap metabolisma (utk selim melim)

Haluuu.. slamat meneruskn mood raya ebirebadi.. hikhik.. mesti sume2 kekenyangan yg amat kn time raya nih ha. mmg haros la gitu kn. gaya mkn xhengat pnya. ni sbb daku pn gitu. akaka.. olait. tgh sesaje melihat lihat di laman sesawang neh ha. ado lah ha kt inche yahoo tu daku terlihat ini tajuk. kasi klik dan tgk. oke. mnarik. utk sesama selim melim dan miliki pewot yg kempis kiut, moh le kt sesama bekongsi pengetahuan ni ha. moh le kite. slamat membaca ye eberibadi..
7 Tricks to a Speedier Metabolism

By Lucy Danziger, the Editor-in-Chief of SELF magazine

Some people are lucky: They seem to be born with a naturally high metabolism and slender physique that requires little exercise and calorie counting to maintain. My mother, God bless her, is one such person. I am not! So it’s a good thing I love to run, bike and swim. But when SELF asked experts about the habits that slow metabolism, I was surprised by some of their answers—and guilty of a few no-no’s myself (see number 1...and 2...and...). Fortunately, these habits are also totally fixable. Start paying attention to them today, and you’ll become one of the lucky ones—or at least look like one—in no time!

1. Scrimping on shut-eye

Catching zzz’s may help you stay slim, reveals research presented at the annual American Thoracic Society meeting in San Diego. In the study of more than 68,000 women, those who slept seven hours weighed 5.5 pounds less than women who slept five hours or less. Pulling frequent all-nighters may slow your metabolism, impairing your body’s ability to utilize food and nutrients as energy so they get stored as fat instead, scientists say.

2. Stressing out

When you’re on edge, you’re likely to sleep less and eat more, which can affect your thyroid, a gland that produces hormones which regulate metabolism, body temperature, heart rate and more. If your thyroid’s not producing enough of those hormones, it can slow your metabolism and other body functions, leading to weight gain, depression and fatigue. Take time for yourself daily to keep both your thyroid and metabolism humming at optimal levels.

3. Skipping breakfast

People often tell me they hate breakfast foods; I tell them, find something you can eat within an hour of waking up! Missing a morning meal is the worst thing you can do. It slows metabolism and depletes your body of the fuel it needs to function optimally, explains celebrity nutritionist Joy Bauer, R.D. But what you eat matters as much as the fact that you eat something. Simple, unrefined carbohydrates—as in a breakfast muffin or pastry—signal the brain to release serotonin, a neurotransmitter that brings on calm when you most want to be up and at ’em. Also, your body digests simple carbs quickly, sending blood sugar soaring and then plummeting, resulting in an energy crash. Try to start each day with a breakfast that contains at least 5 grams of protein, which activates the production of norepinephrine, a neurochemical that increase heart rate and alertness. The nutrient also digests slowly, so blood sugar and energy levels stay stable. Try an omelet made with 4 egg whites, 1/2 cup chopped broccoli, 1/4 cup chopped onion and 1 oz lowfat shredded cheese; it delivers an impressive 22 g protein per serving.

4. Staying seated

Get out of that chair! Staying on your feet revs metabolism and doubles your calorie burn during workdays, a study in Diabetes reports. Sitting for a few hours switches off enzymes that capture fat in the bloodstream, but standing up and getting active reignites them. Surrender your seat when possible (e.g., during phone calls) to start reaping benefits.

5. Eating junk food

I love a French cruller as much as the next gal, but it turns out doughnuts can be double diet trouble. Not only do sugary, fatty treats add calories and fat to your daily tally (a Dunkin’ Donuts cruller packs 250 calories and 20 g fat), but they can also encourage your body to store more fat. Junk food might stimulate a gene that encourages your body to store excess fat, causing you to gain weight over time, a study in The FASEB Journal reveals. (In the study, mice without the troublemaking gene had 45 percent lower body fat after eating a high-fat and high-sugar diet for 16 weeks compared to critters with the gene who ate the same diet.) Quell a sweet craving with berries or an orange: They’re high in vitamin C, a nutrient that can help you sizzle up to 30 percent more fat during exercise, suggests research from Arizona State University at Mesa.

6. Falling into a workout rut

I hear it all the time: “I’ve almost reached my goal weight, but those last 5 (stubborn!) pounds just won’t come off.” Sound familiar? Weight loss can stall along the way partly because you get smaller. As you shrink, there is less of you to provide energy for, so you actually start to need fewer calories. These plateaus can last weeks, so rather than get frustrated, try new workouts or ways to eat healthy to keep your metabolism going strong and your body burning even more calories than before.

7. Dodging the weight room

Although cardio sessions turn up the heat and burn big-time calories (which is why I run, bike or swim most mornings and still enjoy dessert!), lifting weights helps you build calorie-burning lean muscle, says Jeffrey Garber, M.D., author of The Harvard Medical School Guide to Overcoming Thyroid Problems (McGraw-Hill). And with more lean muscle, you extend the burn to when you’re just sitting at your desk or in the car. Add weight-bearing exercises like planks, lunges, squats and tricep dips to your workouts three times a week, and you’ll see toning results like you’ve never experienced before!

08 September 2010

Salam Aidilfitri

A'km eberiwan.. waahh!! muslimah lk jap ek. oke. yg kt bwh ni my e-kad raya okeh. hikhik.. katun itu opismate yg bikin. a'Rody yg kretip. yg len2 tu br daku. daku mmg xsekretip itu la kn mau bikin katun yg kiut itu.
Dengan kehadiran Syawal ni, maka akan berlalulah bulan Ramadhan yg penuh barokah. yg tentunya akan dirindui. smoga dpt la lg ketemu Ramadhan yg akan datang. insyaAllah. di kesempatan raya ni, daku mau susun spuluh jari mohon maap kalo ada sbarang kesalahan jua kesilapan kt rerakan blogger skalian, rerakan len sume, jua sesapa yg baca blog daku ini andai ada tersalah kata, terkasar bahasa ke kt dalam ni. kot ada ke yg trasa ati atau terkecit ati ngan penulisan daku atau komen2 daku kt blog2 yg laennya. itu kekurangan daku. mtk dimaapkan la ye. smoga hati kite sume suci, bersih, murni ajep bila berlalunya Ramadhan nt. insyaAllah. kepada rerakan yg akan pulang ke kampung nt, berhati-hati di jalan raya. smoga slamat smpi ke destinasi yg dituju. yg penting, bersederhanalah dlm menyambut lebaran ini yep..
our team.. graphic team.
olait. imej yg kt atas ni lk sepenuhnya dihasilkn oleh opismate daku yg sama. a'Rody.. dia mmg very talented rite. i likeeee.. mimang chumel. siap ada video raya men meriam buluh lg tau (kt fesbuk). hikhik.. thanks a'Rody utk sgala animasi jua katun yg chumel ini. raya ni adalah yg terakhir dia kt sini. sesudah raya nt dia akan bertukar ke opis lain sudeh. hukhuk.. moga akan ada kesempatan utk kita jd rakan seopis lg nt. insyaAllah.. olait.. itu ajep lah kot.
SLAMAT HARI RAYA AIDILFITRI. MAAF ZAHIR & BATIN. JAGA KESELAMATAN. JUA BERHATI-HATI DI JALAN RAYA.
Smuga bergumbira di hari raya ye sumeee...

24 August 2010

simple n easy.yummy...

olait.. ni sbnrnya gegara dpt beberapa link dr kawan daku bout very simple resipi. sgt menarik. senang. mudah. jua yummy. kelihatannya la. tp lom try lg. cz of certain link tu xleh nk tgk sbb kena block kt opis ni. maka, penyelesaiannya daku kasi copy paste kt sini la. so next time leh tgk lg. sbgi rujukan gitu. ahaha.. jua bole share ngan kemkawam blogger jua. hikhik.. jom mentry.. olait. 1st recipe. CHEESE NACHOS. ni gegara daku tertarik ngan sos cheese itu.. perghhhh.. harus try ni.. dis one, namanya Quick n easy Nachos. next, dis one mmg sonang yg amat. harus try. Easy breakfast Quesadilla. ala2 mcm yg kt kfc tu. then link yg seterusnya ni yg xdpt nk tgk. just paste ajep linknya kt sini. ehehe.. resipi xleh tgk 1. resipi xleh tgk 2. ni lagi... lagiii... dan lagi..

05 August 2010

Flat tummy

da link... let's try.. for flat tummy yoga

Sayonara??!!

Sayonara or good bye.. or selamat tinggal. atau jua bon voyage. kesemua perkataan atau apa jua kaedah sebutannya, maksudnya hanyalah satu dan pengertiannya adalah sama. tp bagi aku, aku mimang teramat yg sgt xsuke perkataan ni. especially bila aku yg akan dpt perkataan ni.. bkn dgn maksud 'bye bye' lps abish ckp2 kt phone oke. itu adalah normal jua biasa. melainkan dgn nada yg mmg xsepatutnya. thedak. bukan itu situasinya. bukan jua bubbye dr beliau daku ye.. a very big NOPE for that. apa yg aku maksudkan ni ada kaitannya dgn entri aku yg lps2.. ia akan benar2 berlaku. owhhh.. noooooooooooooo.... tp sapelah saye ni utk menyekat jua utk menghalangnya dari terjadi, dari terus berlaku kan.. sapelah saye?? Pada pagi yg tenang ni, aku asik lpk2 yg santai ajep kt opis nih ha. very not in mood nk wat pape keje pn. tambah ngan kemalasan yg amat. hakhak. bole gitu? ko ni keje ke hapa ha?? but i'm really not in mood. tp totap akan bikin jua itu kilija. after i post this entry. hukhuk.. duk ngan tenang. then tgk my opismate lukis2 ini katun.
(hamik dari fesbuk a'Rody. hikhik.. mtk tumpang culik gambo ye tuan tanah yg asal..)
sangat santek jua suweet ini katun kn. i likeeee katun ini. tp thedak dgn pengertiannya. dgn maksud jua tujuannya.. ia adalah salam perpisahan oke.. da one yg daku penah puji dlm entri daku yang lepas (sila klik pada tulisan entri itu utk melihat entri itu ye). dia lah orgnya. dia akan kembali ke tempat yg sepatutnya beliau bertugas.. dlm dua tahun ni dia dipinjamkn ke sini. kt opis nih. dgn 'ihsan' dirinya jua bos dia yg sebetulnya.. terima kasih byk2 atas segala jasa jua pertolongan yg telah diberikan selama ini.. jasa kamu akan sentiasa dikenang.. so far, no one can compare with u.. mana ada org lain yg sanggup wt 'multi tasking' yg sgt byk gila mcm dia ni. keje bagai nk gila. keje grafik. fotografi. videografi. video editing. byk lg la. lum lg tang multimedia. cari idea jua draf utk keseluruhan multimedia. gilo ko apo mau dipikir sorang2 bikin multimedia tp ko bagi tajuk ajo. tu pn kalo ado tajuk. jln cite xdep. sbarang xplaination xdep. apa yg ko nk xpect?? sume idea, sume jln cite, presentation multimedia tu jatuh dr langit? ko igt dia tu angel? angel pn ada time, ada tugas tertentu ikot 'tugasan/keje hakiki'. blk pkl 1,2 pagi tu kira biasa dh bg dia kalo tugasan yg tgh wt tu URGENT. bkn sbb ada VIP msk wad utk tgu jua guide atau iring ke wad ye.. stay in da office n doing his tanggungjawab. time xdep org. time org len best dok tdo.. time org lain dok lpk ngan famili, ank, bini. ada org kesah? ada org lain tau? tu xpenting. yg penting Dia yg kat atas sana tu Maha Mengetahui. dia xdep merungut, xdep bikin muka ke pape pn. wlu blk keje lmbt ari sblmnya, sok pepagi lagi (on time) dh ada kt opis. bila org dh request, bila org dh mengharap, bila org dh tgu, bagi dia itu adalah amanah. tanggungjawab. bkn sbb dibayar. bkn mengharapkan sebarang penghargaan. bukan nk mengharapkan anugerah atau sebarang habuan. sekurang kurangnya ucapan 'terima kasih'. sedikit rasa penghargaan dari hati yg ikhlas. bknnya nk mengharapkn APC ke bonus lebeyh. tp kalo dapat tu alhamdulillah la kn. ada gk org yg tau hargai.. ada gk org yg nmpk hasil usaha gigih yg ikhlas.. tp adakah?? ada? everything yg dia buat, yg dia pk, untuk UNIT. unit oke!! bkn utk kepentingan personal. dia sensitif? yes. i agree. tp bersebab. n he deserve to feel like dat for da certain things, certain time. but who cares??!! ko tau ke cane keadaan dia? ko tau ke sakit pening dia? ko tau ke cane history famili dia? ada jmpa dia personally just to fix anything yg dirasakan xbetol?? am i babbling ntah pape? aku mrapu? aku marah? aku kuchiwa? YESS i am. grrrrr... --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- i think dat's enuf lah. nt makin byk lg ayat2 yg xbesh kua. i dun want things get worst. it's ok.. yg aku leh buat.. yg aku mampu.. aku redha.. redha dgn ketentuan ni. itu yg terbaek bagi aku. utk aku ketika ni. mgkn ada hikmah di sebaliknya. mgkn ini yg terbaek.. hanya Dia Yg Maha Mengetahui. Dia Maha Berkuasa. utk a'Rody, terima kasih banyak2 utk segalanya. u r such a nice guy. antara org yg sy respek habes. sgt bertanggungjwb oke.. byk yg sy blaja dr a'Rody. nt usah serik mau ngajo jua kasi tunjuk ajar kt sy lg ek. wlu jauh sket (tp lg dkt ngan beliau sy kn.ahahaha...), fb kn ado.. hakhak.. slamat bertugas di tempat baru. smoga sgalanya lebih baek utk a'Rody kt sana. kalo ada salah silap spanjang kito dok wat kijo together gether kt opis ni, mitok maaf la deh. alamak aiii.. dh mcm dkt rayo plk. hikhik.. all da best!! hengat xmo bg ayat ni.. namun rasanya benar yg amat dari hati tawu.. kami sume staf penerbitan (termasuk c'ghani.sbb geng grafik kae.ehehe) saaaayaaaaammmm sama kamu.. we are famili.. TENKIU utk sume2... oke.. smoga free dr stress ye lps ni..

26 July 2010

blub..bLub..Blub..

Hye dere.. waaahhh... kunun.. hampir dua minggu rasanya xhupdate nih.. actually ada jep ceritaan, namun agak not in mood la lately.. sometimes just can't control myself. my emotion especially.. uhuhu.. really. i hate when i'm in emo mood ni.. xsukeee.. xsuke... sgt sukar rasanya.. when u can't express wut u feel inside you.. n u can't even let yourself feel wut u are trully muly been through.. errgghhh.. denggg!! not my intention mau ngeluh-ngeluh kah hapakah. tp.. itulah.. lately ni mcm pemikiran kepala ala2 xbrapa nk positif jek.. ngapekah??? uhuhu .......................................................................................................................................................... olait..pengasingan emo in here. ahaha.. bole lk gitu ek? bole aje.. just xmo trus tenggelam dlm mood jua perasaan yg xbesh itu.. it's about DURIAN now.. weeeehuuuuu...
jari abg daku mengexpose di situ..aihh
yummyy!! akhirnya.. dapat gk aku merasa durian beshh!! syukur alhamdulillah.. ia adalah ketika minggu lepas.. hikhik.. ayat maunya skema ajep. ish ish.. startnya, ari apakah ek.. Selasa ke ari Rabu ntah. xigt. siangnya kt opis, my opismate bwk durian yg byk dr kampung dia. BESHHH!! kami mkn pulut durian reramai kt opis.. yummy yg amat. pulutnya dibawa oleh daku, namun dikukus oleh mama. mmg sgt besh. nekmat habis.. sukeeee... olait. itu kt opis. blk umah lk, upenya my mom pn beli droyan gk.. ahaaa.. lagii.. dan lagiii.. namun rasanya sdikit kureng. sbbnya papa pi pilih durian yg byk hari sudeh upenya.. idop ngapelah.. yg penting pada mlm hari itu gk abg daku yg sulung bwk blk durian yg mom mertua dia kasik.. kebun sdiri.. beshnyaaaa.. daku asik brangan jep mau dusun buah buahan sendiri.. pastu bikin umah tumpangan ka.. chalet ka.. pape yg sewaktu dgnnya la. beshhh!! droyan yg mom mertua abg daku bagi ni mmg sodaplah.. alhamdulillah.. syukuuurrrr yg amat.. sesungguhnya hanya Tuhan jua lah yg bg daku rasai segala nikmat ini.. segala rezeki itu.. bkn sikijap.. bkn mudah tawu utk daku merasa droyan besh nih.. sebelum tu asik xbenasib baek ajep each time kalo beli durian.. n now, i got it.. opss. lopa. hari sblm tu pn daku dh beli durian gk. 2biji. kt pasar mlm. ehehe.. actually smalam pn daku mkn durian jua kt opis. jua opismate yg bw dr kampongnya.. WanDin nyer droyann... beshh wooo.. yg kaler kuning gile ada.. yg besh jua lemak berkrim rasanya pn ada. yummyyy.. mmg i likeeee lah.. ehehe.. dh mmg pebret daku kn. nk wt cenggana. ekeke.. tenkiu WanDin.. kasi kami2 merasa durian yg sgt besh itu.. smpi ke hari ni pn ada lg besisa bau durian tu kt dlm opis nih. ahaha... namun time mkn pulut durian kt opis, jua time mkn durian yg besh smalam tu daku xdep tangkap gambo. sebabnya, bila dh nikmati durian yg sodap itu, maka lopa suda sgala perihal gambo jua kamera.. ahaha.. padahal dh lpk2 mkn dlm bilik simpanan sgala kamera tu.. hikhik.. sdikit kesengalan di situ.. ok lah.. seterusnya kt bwh itu adalah droyan yg di bawa blk oleh abg daku dr mom mertuanya.. tenkiu mek.. kasi itu durian.. sy sukeee yg amat.. smoga thn dpn berbuah dgn bertambah lebat jua bertambah lg sedap rasanya droyan mek jua WanDin. ehehe..

14 July 2010

Pagi --------->>> petang...

Syukurrrr alhamdulillah... murah rezeki yang amat hari ni. dari pagi, sampai la ke petang.. makanan jua mkn xbenti. actually benti gk. tp trasa mcm mmg byk gile ah mkn hari ni.. dh mcm mimang tetiap ari pn mkn byk lah kn. ekeke.. bisa betambah tembam mambam la kalo gini tetiap ari kn.. tp, as usual, rezeki usahlah penah ditolak. i mean, rezeki yg halal oke.. mimang besh lah.. sebelom tu, hari ni gk daku di intebiu utk pengesahan jawatan. YESSHHHH!!! insyaAllah kompem la daku.. yeah yeah... rezeki jua itu. alhamdulillah.. oke. back to da story. pepagi, menu awalnya adalah truffle ke apa nama ntah.. bwhnya kek gulung, atasnya mcm krim or kastad, yg paling atas jeli besama buah2 campor yg kt dlm tin tu ha. mimang beshh.. ni akak2 nursing kasik di pagi hari. temkiu yeee..
inilah ye menu pertama itu.. beshhhh...
ini jua..
biji nangka rebusss... kak Nun bwk..
Okeh. yg kt atas ni lk menu kedua. tp sblm tu daku mkn nasi tumpang. ekeke.. then seterusnya, menu last di petang hari kilija ini, terengggg... buah nangka.. nyum nyummmm... ianya adalah hasil tanaman c'Kamal, my opismate.. pengat nangka smlm pn dia gk yg bwk. moga2 bertambah murah rezeki la ye c'Kamal...
mimang besh oke.. maaanniisssssss... kalo tarok dalam locong bikin itu rumit pn sodap ni.. nyummm nyummmm lagi.. ehehe.. okeh.. itu ajelah kot stakat di petang hari sebelom pulang ni. ehehe... chiowwww... ( sila abaikan kualiti gambo yg idop seberapa itu.. daku kasi tembak guna tepon daku yg manja jua. manjeee keee?? muahaha... )

RUPA MANUSIA YANG DI HALAU DI PADANG MAHSYAR...

A'km to everyone.. entri kali ni memang berkisar tentang tajuk yg kt atas tu. actually i got bout this dari cikgu kelas time skolah rendah dulu kt facebook today. time aku darjah 2&3 Merah. ehehe.. cikgu Atiah.. my pebret teacher gk la ni. well, cikgu pn siap berpesan lg, sebar-sebarkanlah, kongsilah pengetahuan ni dgn kawan2 yg lain gk. so, here i come. aku nk kongsi sedikit info yg aku perolehi dr cikgu bersama kengkawan smua. smoga kita semua sentiasa berbuat baik sesama kita. dan sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa..
> Ditukar rupa menjadi wajah kera. Mereka itu adalah manusia yang suka mengumpat.
> Ditukar rupa menjadi wajah babi.Mereka adalah kalangan mereka yang suka memakan harta anak-anak yatim.
> Dihalau dalam keadaan terbalik, kakinya di atas dan kepala di bawah.Mereka itu adalah manusia yang suka memakan riba.
> Dihalau dalam keadaan buta dan dituntun (diiring).Mereka adalah daripada kalangan manusia yang curang dalam menerapkan hukum.
> Ditukar menjadi bisu dan tuli serta tidak berakal.Mereka itu adalah kalangan yang bangga dengan amalannya sendiri.
> Dihalau dalam keadaan mengoyak lidah sendiri, sedangkan lidah itu terjulur hingga ke paras dada dan mulutnya pula keluar nanah yang menjijikkan...Mereka adalah ahli pidato yang mana ucapannya berlainan dengan perbuatannya.
> Dihalau dalam keadaan terpotong kedua-dua kaki dan tangan.Mereka itu terdiri daripada yang suka mengganggu tetangga.
> Diiring ke Padang Mahsyar dalam keadaan tersalib pada pokok kurma neraka. Mereka itu adalah kalangan mereka yang suka berusaha mengajak orang ramai supaya membela pemerintah yang tidak jujur kepemimpinannya.
> Dikumpulkan dalam keadaan menggunakan pakaian yang panas.Mereka itu adalah manusia yang takbur, sombong dan bongkak.
----------------------------------------------------------------------------------------
Daripada perbezaan kumpulan itu, jelaslah bahawa walaupun ketika berada didalam dunia dalam keadaan normal, tiada cacat cela, tetap akan ditukar oleh Allah mengikut amalan yang dilakukan di dunia.Sebelum sampai hari pengadilan di Padang Mahsyar yang maha luas itu.
Allah telah berfirman dalam Surah Taha ayat 124-126 bermaksud: "Dan barang siapa berpaling daripada peringatan-Ku, maka sesungguhnya baginya penghidupan yang sempit dan kami akan enghimpunkannya pada hari kiamat dalam keadaan buta.Berkatalah ia: Ya Tuhanku, mengapakah Engkau menghimpunkan aku dalam keadaan buta, pada hal aku dahulunya adalah seorang yang melihat? Allah berfirman: "Demikianlah telah datang kepadamu ayat-ayat Kami maka kau melupakannya dan begitu pulapada hari ini kamu pun dilupakan."
Begitu juga dengan pengiringan dan penghalauan manusia ke Padang Mahsyar, jangan sekali-kalimenganggap ringan kerana memikirkan perkara itu belum pernah berlaku. Bagaimanapun Allah telah berfirman dalam al-Quran ia pasti berlaku.Firman itu bermaksud: "Dan (ingatlah) akan hari (yang ketika itu) Kami perjalankan gunung-gunung dan kamu akan melihat bumi itu datar dan akan Kami kumpulkan seluruh manusia dan tidak Kami tinggalkan seorang pun daripada mereka."
Umat Islam sekarang harus ingat bahawa kematian adalah wajib dan mesti tiba apabila sampai waktunya. Setelah manusia dibangkitkan dari kubur masing-masing, maka semua manusia itu dihalau menuju kePadang Mahsyar.Keadaan mereka ketika itu berbeza-beza. Ada yang berjalan kaki, berkenderaan dan ada juga yang berjalan menggunakan mukanya. Pendek kata semua mengikut amal perbuatan ketika hidup dulu.
Seperkara lagi yang harus ditempuh oleh manusia di Padang Mahsyar ialah tidak akan mendapat perlindungan. Matahari terlalu hampir dengan ubun kepala. Maka tidak hairan ada yang berpeluhkerana terlalu kepanasan sehingga terasa seperti terbakar itu hingga sampai ke kaki,lutut, dada,leher mahupun sekadar bahagian muka saja.
Sewaktu dalam penantian persidangan itu, kelihatanlah wajah mereka yang tunduk cemas, kelihatan muram dan hitam kelam. Keadaan itu samalah seperti kita melihat pesalah yang akan dibawa ke muka pengadilan.Takut serta bimbang sentiasa bermain-main pada fikiran.
Bgaimana ketika di Padang Mahsyar tidak siapa yang dapat melepaskan diri. Bukan itu saja, malah untuk mencari pohon tempat berteduh juga tidak ada.Siapa saja akan tetap diadili dan bergantunglah betapa taatnya dia dengan perintah Allah swt.
Allah berfirman yang bermaksud: "Dan (ingatlah) hari (ketika) Kami kumpulkan daripada setiap umat segolongan orang yang mendustakan ayat-ayat Kami, iaitu mereka dibahagi-bahagi (dalam kelompok-kelompok)." –(surah An-Naml:83).
*BERSAMA-SAMALAH KITA BERDOA MOGA KITA TIDAK TERGOLONG DALAM KALANGAN TERSEBUT........

13 July 2010

Makan-makan..

nyumm.. nyummm..
Alhamdulillah... murah rezeki. ptg ni c'Kamal, my opismate bwk pengat nangka atau ala2 bubur nangka. gitu la lbh kurang.. seingat aku la, ni la 1st time aku mkn pengat nangka ni ha.. rasanya.. oke. sedap. tambah lk xdek la manes sgt kn.. siap menambah aku mkn ha.. gegara percobaan pertama kali kn.. hikhik.. padahal dh mmg aku ni kuat mkn pon kn.. haiiihhh.. cobaaann.. tapi yg pastinya, rezeki usah di tolak.. ekeke.. cara mknya adalah lbh kurang mkn pengat pisang gk. letak pulut.. beshhh!!
dan lagi.. kualiti gambonya idaklah seberapa. karna daku hanya tembak guna tepon jep.. ngeh ngeh..

09 July 2010

Jumaat yang penuh berkat

Maha Suci Allah... sesungguhnya hanya Engkaulah yang Maha Berkuasa.. betapa kerdilnya aku ya Allah.. Last nite.. just dunno why. but i keep forcing my eyes to keep open.. dengan kehadiran leptop yg menemani, aku ttp berjaga walau dh terasa mengantuk dr awal on benda alah ni.. akhirnya mengalah jua. prepare to sleep.. as usual, i'll try to contact chenta hati before sleep.. tepon xdpt, lalu just leave him a msg.. almost 2am kalo xsilap. dpt panggilan tepon from him.. Masyaallah.. Innalillahiwainnailaihirojiun.. insan kesayangan beliau n famili dijemput Tuhan. penyeri keluarga. ratu jua permaisuri setiap keluarga.. his Ma. ya Allah.. semoga Engkau tabahkan hati2 ini.. Kau kuatkanlah semangat hati2 kerdil ini ya Allah.. semoga hati2 ini dikurniakan kesabaran yg tinggi.. kecekalan yg hakiki. semoga hati2 ini dikurniakan ketenangan.. kami redha dengan ketentuanMu ya Allah.. sesungguhnya semoga insan kesayangan kami ini, semoga roh insan yg kami sayangi ini peroleh ketenangan di sana. semoga rohnya sentiasa dirahmati dan diberkati olehMu ya Allah. jua ditempatkn di kalangan hamba2 Mu yg soleh dan solehah.. di kalangan org2 yg beriman..
Sesungguhnya, pergimu meninggalkn kesan di hati.. walau tidak terlalu akrab. walau jarang sekali bersua.. sudah tentu. kalau tidak silap perkiraanku, hanya 4kali.. tapi terasa bagai setiap hari berjumpa. cz almost everyday i heard bout u.. hati sudah lama meruntun, mau meluangkan masa bersama, ingin menemani jua berbual mesra. utk saling mengenali.. utk melayani keperluan sehari. namun tidak walau sekali direalisasi.. terkilan. sungguh.. masyaallah.. setiap pertemuan masih segar di ingatan. dengan kuasaMu, akhirnya aku berkunjung, menziarahi. namun utk pertama dan terakhir kali diziarahi.. di syurga duniawi. ya Allah, Kau tabahkanlah, kuatkanlah hati insan2 yg menyayangi insan istimewa ini. ya Allah.. sungguh, terasa bagai dia jua bonda di hati ini.. sesungguhnya Engkau lebih menyayangi ya Allah.. Ma, sy pn sayangkan mama jgk.. semoga hasrat ma, sama2 kami penuhi. InsyaAllah.. doakan kami.

07 July 2010

Sekadar mau berkongsi..

Good afternoon eberiwan(everyone).. ehehe.. kunun mcm ramai la kn yg singgah sini.. idak ngape lah walau feel sorang2 pn.. just mau bercerita jua berkongsi apa yg belaku kt diri ni jua pape yg mnarik bagi aku. hikhik.. olait. sebelum aku meneruskn ke sesi yg berkaitan dgn tajuk itu.. daku gumbira.. akhirnya leptop daku suda kembali ke pangkuan. ptg kelmarin. sukeeee.. free of charge. sbb masih lagi under warranty kn.. ehehe.. then adik aku yg rasmikn guna sekembalinya leppy itu.. inche mebi putih itu lk maseh lagi bulum kompiden diri ni utk derive sowang2.. hikkk.. apa la.. dan, inche mebi itu tiba di rumahku dgn kiut begayanya di bawa pulang oleh my big bro. on 01/07/2010.. YEAYYY!! hati bebunga riang ria la seharusnya kn.. akan daku beranikan diri.. tafkan hati, kuatkn smangat utk menakluk inche mebiku itu.. lalalalallalaa.. all da best utk diri aku. hakk.. bole ke gitu? enitim lah. Orait. now aku teruskan dengan niat jua tujuan asal entri ni. dapat dari perkongsian staf kt tmpt aku keje gk sebenarnya. dia kongsi kt email staf.. lalu daku lk panjangkan ke sini.. smoga dpt la dijadikan iktibar utk kita sume. yg baik dijadikan tauladan, yg buruk jadikan sempadan.. sama2 lah kita saling igt mengingati. namun kesahihan cerita ini, thedaklah dpt aku buktiknnya.. sebab daku pn copy dr tuan pengirim email itu jua. just aku rasakan menarik utk di kongsi bersama.. lalu, slamat meneruskn bacaan ye.. "Mari kita hayati kisah ini sama-sama… Kisah-kisah yang ingin saya paparkan di sini kalau ia boleh menyentuh perasaan dan ketidakselesaan muslimin-muslimat, saya mintak maaf banyak-banyak. Niat saya hanya nak berkongsi cerita dengan para muslimin-muslimat sekalian. Meninggal Dunia Ketika Lepas Solat Asar Ustaz (di sini saya namakan Ustaz M) yang diamanahkan untuk mengendalikan kursus jenazah ini sudah berpengalaman hampir 10 tahun dalam mengendalikan urusan mandi jenazah di sekitar Lembah Kelang dan Malaysia . Beliau amat terkenal dikalangan jemaah masjid di sekitar lembah Kelang ini. Malah beliau juga selalu berulang-alik ke merata negeri seperti pantai timur semenanjung dan utara selatan untuk menguruskan mana-mana jenazah yang dibawa ke masjid yang memerlukan khidmat tangan beliau. Saya nak mulakan kisah ini dengan kisah yang pertama. Kisah ini berlaku pada seorang imam di selatan KL yang meninggal dunia ketika lepas solat Asar. Imam tersebut meghembus nafasnya yang terakhir sebaik sahaja selesai memberi salam yang pertama. Subhanallah! Matinya dalam keadaan yang amat murni. Murni di sini maksud saya, matinya bukan dalam keadaan berbuat maksiat pada Allah SWT. Mati ketika habis solat dan masih di atas tikar sejadah dan sedang beribadah! Jenazahnya telah di bawa ke hospital X untuk urusan pemeriksaan rutin (medical check-up) dan urusan-urusan lain yang perlu untuk pengurusan pengkebumian. Pihak hospital X telah memanggil ustaz M untuk urusan mandian jenazah. Maka bergegaslah ustaz M ke hospital untuk urusan tersebut sebab bagi beliau, jenazah yang hendak dimandikan ini begitu istimewa pada pandangannya, kerana roh si mati telah dicabut oleh malaikat Izrael ketika mana sedang mengimami solat! Sebaik sampai di hospital, ada sedikit masalah yang timbul. Pihak hospital telah mendapati bahawa jenazah imam tersebut tidak mempunyai sebarang pengenalan diri, dan pihak hospital atas bantuan rakan-rakan jenazah mendapat tahu, jenazah imam ini adalah meupakan orang luar. Maknanya seorang imigran, yang bermastautin di negara kita. Rentetan daripada kes ini, pihak hospital X terpaksalah menyimpan dahulu jenazah tersebut untuk beberapa hari bagi urusan dokumentasi dengan pihak berwajib sehinga selesai dan kemudian itu barulah segala urusan yang berkaitan pengebumian akan dilaksanakan. Yang pasti terkilannya sudah tentu ustaz M. Kerjanya sudah sedikit terbantut pada hari itu. Sebelum itu, hatinya sudah pun begitu berbunga untuk menguruskan jenazah imam yang dimuliakan Allah SWT ini. Tentu ada kelebihan tersendiri kenapa imam tersebut pengakhiran rohnya di atas tikar sejadah! Maka, jenazah imam tersebut pun dimasukkanlah ke dalam ‘freezer’ (maaf, saya tak tahu apa istilah pembeku mayat ini) di dalam bilik mayat hospital X buat sementara waktu. Lapan hari berlalu. Ustaz M dah mula nak melupakan pasal jenazah imam ini. Tapi, dengan takdir Allah SWT, hari ke-9, telefon bimbit ustaz M berbunyi. “Nampak macam no hospital nie”, getus hati ustaz M. “Hello, ustaz M ye?”… satu suara bertanya. “Ya, ustaz M bercakap”. “Ustaz ingat lagi tak mayat imam yang meninggal masa solat Asar tempohari?”, sang suara meminta kepastian. “Imam…imam. …yanng mana satu….ermm. .oh…ya. .ya..ingat. .ingat… “, ustaz M memberi kepastian dalam ingat-ingat lupanya. “Dokumen dah siap, boleh ustaz datang sepital, uruskan tak?”, beritahu sang suara ringkas. “Ok..ok…, sekarang juga aku bergerak, setengah jam lagi aku sampai! “, balas ustaz M. Lega hati ustaz M. Dapat juga dia uruskan mayat tersebut setelah beberapa hari ‘pending’. Ingatkan dah tak jadi apa-apa dah. Lama bebenor pihak hospital nak mengurus kan dokumennya. Sampai di hospital, ustaz M yang baru tiba diarahkan ke bilik mayat. Di bilik mayat telah ada beberapa orang saksi di kalangan pegawai hospital dan juga polis serta saksi-saksi lain termasuk rakan-rakan jenazah imam tersebut. Semua saksi ini diperlukan kerana inilah ‘prosedur’ yang telah ditetap oleh pihak berwajib. Sebab jenazah dah berhari-hari di situ. Tambahan pula jenazah orang luar. Bismillahir Rohmaanir Rohiim…… Dengan bersaksikan mata sekeliling yang memandang, ustaz M menarik ’stretcher ‘ peti sejuk beku mayat tersebut dengan perlahan-lahan. .. Subhanallah! Mayat imam ini masih lagi segar merah. Mayat ini juga berpeluh! Macam mana simpan dalam peti ais berhari-hari boleh berpeluh? Korang tak payah jawablerrr.. ..Seolah- olah imam ni baru aje meninggal sebentar tadi. Mayatnya tidak keras dan tidak pula membeku! Macam orang sedang tidur. Ustaz M kelu lidahnya. Begitu juga orang di sekeliling. Istimewa sungguh mayat ini. Kalau daging mayat biasa dah lama mengeras dan membeku. Masya-Allah! Sekali lagi perkara pelik berlaku…terdapat pula pada dahi jenazah imam ini, tertera satu kalimah tauhid iaitu perkataan “ALLAH”! Semua orang di sekitar dapat menyaksikan peristiwa ini. Tiada perkataan lain yang keluar dari mulut mereka melainkan tasbih memuji Allah SWT meniti di bibir masing-masing di atas apa yang berlaku. Semakin bersemangatlah nampaknya ustaz M nak menguruskan jenazah tersebut. Yerlah, siapa yang tak suka pada sesuatu yang molek dan membahgiakan kan ?…. Jenazah imam itu dimandi, dikapan dan disembahyangkan dengan segera sebagaimana biasa. Semua proses ini berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah. Semuanya berjalan amat mudah. Allah SWT telah pun memuliakan jenazah imam ini di dunia lagi atas jasa-jasa dia yang Allah SWT sahaja yang mengetahuinya. Mengikut ustaz M lagi, lepas semua tu selesai, dia ada juga bertanya pada rakan-rakan Allahyarham apa yang diamalkan oleh Allahyarham semasa hidup sehingga mendapat pengiktirafan yang begitu tinggi daripada Allah SWT masa kematiaanya. Jawapan yang didapati daripada rakan-rakannya ialah selain daripada seorang yang berbudi pekerti mulia dan seorang imam yang baik, amalan semasa hidupnya ialah tidak pernah tinggal bangun malam dan bersolat tahajjud. Semua amalan ini dilakukkanya secara istiqamah. Ditambah pula oleh amalan-amalan lain yang tidak dapat dilihat oleh rakan-rakan arwah, yang mana hanya Allah SWT sahaja Yang Maha Mengetahuinya. jenazah MENINGGAL KETIKA BACA KHUTBAH JUMAAT Ustaz M pada kursus hari kedua telah bercerita tentang seorang imam yang meninggal ketika sedang membaca khutbah pada solat Jumaat. Kursus hari kedua ni bermula jam 9.15 pagi. Sebelum memulakan kursus, ada jemaah yang kelihatan sedang mendaftar semula kat meja pengelola, ada jemaah yang mundar mandir sambil menunggu ketibaan Ustaz M, ada yang solat sunat Dhuha. Ada yang duduk2 berborak dan berkenalan antara satu lain dan ada yang nampak berzikir. Maklumlah yang datang kursus ni bukannya sedikit. Hampir 180 orang kesemuanya. Ustaz M cakap, inilah kursus pengurusan jenazah yang paling ramai yang dia kendalikan. Sebelum ni, paling ramai pun yang berkursus adalah dalam lingkungan 50 - 60 orang sahaja. Luar biasa ramainya, puji beliau. Ustaz memulakan kursus dengan sedikit ucapan alu-aluan. Kemudian, dia ada menyentuh sikit tentang solat sunat Dhuna. Sebab sebelum tu ramai juga jemaah yang solat sunat Dhuha. Solat sunat Tahiyyatul-Masjid sudah pasti. Meneyentuh tentang solat sunat dhuha ni, Ustaz M memulakan cerita. Berlaku di sebuah masjid di selatan ibu Kota Kuala Lumpur. Masa tu, hari Jumaat. Solat JUmaat sudah dimulakan pabila bilal melaungkan azan dan sejurus kemudian imam naik ke mimbar untuk mula membaca khutbah. Imam kali ini ialah seorang pemuda yang berusia 28 tahun. Muda lagi. Dan sudah berkahwin. Jemaah di situ memang sudah arif sangat dengan imam ini. Imam ini memulakan khutbahnya. Sampai pada perkataan, “Uusyikom Bitaqawallah, Waihyaa….. ……… ……… .”. Tiba-tiba imam ini terdiam…. Semua para jemaah diam (memang dengar khutbah kena diam pun) dan hanya memerhati sahaja ke arah imam. Semua mata tertumpu kepadanya. Imam masih lagi senyap. Matanya terpejam rapat. Tidak bergerak. Suasana hening seketika. Kedengaran sekali sekala bunyi enjin kenderaan motor keluar-masuk kawasan masjid menandakan ada jemaah yang baru tiba. Mana yang tengah berwudhu’ nampak tidak berapa ambil pusing dengan apa yang sedang berlaku di atas mimbar. Di satu sudut masjid pula, kelihatan jemaah yang tak mendengar khutbah, leka mengunyah pisang emas dan pisang montel yang disedekah oleh orang ramai. Ambil berkat gamaknya. Tiba-tiba tangan imam yang sedang memegang kayu mimbar, melurut ke bawah, dan beliau pun jatuh terduduk di atas kerusi khatib. Kepalanya terlentuk ke bawah. Makmum yang masih tergamam dengan peristiwa ini, segera bangun untuk melihat apa yang terjadi. Bilal menerpa ke arah imam dan ingin membantu serta menolong jika sesuatu yang buruk berlaku kepada khatib. Imam (khatib) dipapah turun dan diletak di hadapan para jemaaah di saf hadapan. Setelah diperiksa oleh bilal, tiada perkataan lain yang boleh diucapkan selepas itu melainkan, “Innalillahi wainna Ilaihi roojiuun…” . Kembalinya ke rahmatullah seorang imam yang amat berjasa pada masyarakat setempat. ada makmu yang masih terkejut dengan peristiwa ini. Ada juga yang menitiskan air mata tanda terharu. Hilang sudah sebutir permata yang baru nak berkembang mekar. Hilang juga satu cahaya yang menerangi alam yang fana ini. Yang uniknya kata ustaz M, sewaktu imam itu menghembuskan nafas terakhirnya, jatuhnya betul-betul di atas kerusi yang berada di belakangnya dan terus sahaja duduk. Tidak jatuh tersungkur ke depan, dan tidak juga jatuh sama ada ke kiri atau ke kanan mimbar. Elok sangat duduk atas kerusi khatib, sama seperti beliau duduk sebelum memulakan bacaan khutbah tadi…dan pada masa ini juga, dipercayai, imam tersebut telah pun meninggal dunia….Jenazah pun dibawa balik untuk diuruskan… Ustaz M pun dipanggil untuk menguruskan jenazah ini. Sebaik kain penutup mayat diselak untuk memulakan proses mandian jenazah, ustaz M begitu terkejut bercampur terharu yang amat sangat bila melihat beberapa kejadian mengkagumkan berlaku pada mayat. Apa yang terharu dan peliknya?… . Ya, Badannya jenazah itu amat berseri dan masih nampak kelihatan darah masih mengalir lagi pada seluruh tubuhnya. Seolah-olah jenazah ini masih hidup. Tidak mati gitu. Macam orang tidur aje. Dan yang lebih mengkagumkan ustaz M lagi, keluarnya satu haruman yang semerbak dari badan jenazah. Wangi sungguh! Tak pernah ustaz M mencium bau wangian sebegini rupa selama dia menguruskan jenazah lain sebelum ini! Hebat mayat ni, fikir ustaz M… Subhanallah! Hati ustaz M begitu melonjak girang untuk meneruskan memandikan jenazah imam sehingga selesai. Hati kecilnya berdoa ; “Ya Allah! Engkau Maha Mulia! Engkau telah memuliakan mayat ini, maka muliakanlah ia sehingga aku selesai memandikannya. Aku begitu seronok melihat jenazah dalam berkeaadan begini. Ya Allah…Ya Allah..Ya Allah……. ……” Rupanya-rupanya kemuliaan jenazah imam ini tidak berakhir di situ. Doa ustaz M dimakbul Allah SWT. Menurut ustaz M lagi, sewaktu jenazah imam ini nak ditanam ke dalam liang lahad, sahabat-sahabat yang menggali kubur memberitahu, muncul pula pelbagai jenis bunga-bungaan yang datang entah dari mana, turut berada di dalamnya . Masa gali tadi takde. Elok aje mayat sampai, banyak pula munculnya. Cantik sungguh liang lahad dengan dihiasi bunga-bungaan tersebut, seolah-olah sedang meraikan dan menanti kedatangan bakal penghuni syurga! SUBHANALLAH! SUBHANALLAH! Tak tau apa lagi nak cakap betapa Allah SWT telah pun meletakkan hamba-Nya ini di maqam tertinggi dan dimuliakan Tambahan pula, ianya sudah pun dipertontonkan pada umat Islam lain, agar memahami dan menegerti bahawa inilah balasannya. pada orang yang beramal soleh serta taat dan patuh pada perintah-Nya! Sesungguhnya Allah itu tidak memungkiri janji-NYa! Seperti biasalah, ustaz M pasti tak akan puas hati kalau tak bertanya pada isteri yang dimuliakan Allah imam tersebut tentang apakah amalan si arwah pada masa hidup sehinggakan jenazahnya mendapat pengikhtirafan sebegitu rupa sejak dari alam dunia lagi. Menurut kata isteri arwah imam tersebut, sepanjang dia hidup bersamalah, perkara yang dia perasan, amalan imam itu semasa hayatnya kalaulah ia boleh dijadikan ukuran, ialah tidak pernah meninggalkan solat sunat Dhuha dan solat sunat Witir. Inilah amalan istiqamahnya. Setiap malam, sebelum arwah menutup dairi kehidupannya hari itu dan tidur, pasti dia akan menunaikan solat witir. Setiap hari, sehinggalah ke pengakhiran hayatnya, ditambah pula oleh amalan-amalan lain yang dilakukan sebagai seorang yang menjawat jawatan sebagai seorang imam untuk kawasan tersebut. Wallahua’lam. “Sempurnakanlah ajalku (ketika mati) dalam keadaan Islam” yang didoakan oleh Nabi Yusuf dalam Surah Yusuf, ayat 101 yang berikut: [101] “Wahai Tuhanku! Sesungguhnya Engkau telah mengurniakan daku sebahagian dari kekuasaan (pemerintahan) dan mengajarku sebahagian dari ilmu tafsiran mimpi. Wahai Tuhan yang menciptakan langit dan bumi Engkau Penguasa dan Pelindungku di dunia dan di akhirat; sempurnakanlah ajalku (ketika mati) dalam keadaan Islam, dan hubungkanlah daku dengan orang-orang yang soleh”. "

01 July 2010

Lurrrvveeeee Thursday..YEAHH!!

Ngape sy suke hari Khamis? sbb ari last bekejeee.. Ngape sy suke hari Khamis? ssb sok ari Jumaat.. Ngape sy suke hari Khamis? sbb sok xpyh dtg keje..yeayy!! Ngape sy suke hari Khamis? sbb sok cuti.. Ngape sy suke hari Khamis? sbb sok bole bejimba jimba kt umah. Ngape sy suke hari Khamis? sbb sok bole bgn tdo lmbt sket (kasi peram lama sket~sesudah solat Subuh).. Ngape sy suke hari Khamis? sbb i got sesuatu yg baru hari ni... xsabo nk tgk nih.. lalalallalalaaa... syukurrr alhamdulillah di atas segala nikmat dan kurniaan yg diberikan Yg Maha Esa.. Ngape sy suke hari Khamis? sbb ari ni new month.. bulan Julai sudeh.. pantasnya masa berlalu.. Oke..enuf bout ari Khamis itu.. namun, ngapekah ye lately, beberapa hari ni, terasa semacam hambaaaarrr jep. kadang2 mood berlari lari. bkn xkejar.. dh cuba kejar pn.. tp xsempat nk kasi tangkap jua ikat ngan reben kaler pepel pink lk. haihhh.. ngeluhkah ni?? errmmm.. tau.. tau.. xelok kan. oleh itu, kasi cheer up!! mau bercutiiiiiiiiii.... harapnya jadi la.. ekeke.. Actually got some pikcah mau kasi tempek kt sini.. my new niece. Arisa. nama penuhnya, i tarak tawu.. ehehe.. apa pnya mak sdara la kn. aihhh.. jua akak kepada baby Arisa ni, kakak Afrina. time ari Jumaat lepas. wt majlis tecit2, cukur jambul baby Arisa.. jooommmm...
baby Arisa.. (xpasti canekah ejaan namanya jua..mahap..) kakak Afrina lps majuk xsnap gambo dia (xprasan sbenarnya dia jeles asik dok amik gmbo baby jep.. aloloo) cedapnya dia tido.. kakak lagi..tp dis time dh mula nk senyomm..ehehe apalah yg dimenungkan tu.. (time ni tgh ngikot tok ma ngan tok pa..) baby tweety kesayangan tu mmg xtinggal last snap seblum gerak pulang (time ni kakak dh beria ngajak pulang umah tok ma..aihh..) weee.. suka yee.. dpt ikot tok ma ngan tok pa senyum simpul lagii.. tepegun tgk aunty ke apa ni.. hikhik.. paling suke tgk yg ni.. moncong pnya gaya.. apa ntah yg Afrina ngah ckp time ni