22 December 2010

Di Kala Masa Senggang

^_^ alup. a'km sumee.. ehehe.. kunun mcm chikgu br msk kelas ek. nutin to say ekceli. itu pasal la tajuk pn cenggitu. just want to share apa yg aku lihat. as i'm working kt hospital, byk gk la kejadian, perkara, sesuatu dan mcm2 lagi lah yg aku tgk. part yg hepi. part yg sayu. part yg sedih. part yg mendebarkan. part yg bikin bosan. part yg nyampah. macam2 lah. tu scara keseluruhan la kn. baek dr segi individu, pelawat, staf, pesakit, jua mcm2 peringkat jua golonganlah. oke. now aku mau start bercerita.

1st story. ni apa yg aku terpandang kelmarin/smlm. tgh dk bejalan nk ke main opis. it's nutin much. just tgh dok jln2 tu mata ni dk melilau la kn sesambil temani daku bejln. then mata aku terpandang la kt satu group org yg tgh berjalan dr arah yg bertentangan. ada pakcik2. ada org pompuan. then scara xsngaja terpandang kt muka sorang akak/makcik. muka dia mcm resah, gelisah, mcm agak kurang kompiden. wondering why. waahhh.. stok nyebok dh hasut kpala. pastu sesambil dk bejalan tu satu tgn dia ltk kt paras dada. dh namanya tgh berjalan kn. makin dekat, then daku terperasan lagi. masyaAllah.. no wonder la wajah akak tu kelihatan mcm tu. she just got one breast n the other one mmg segar je kelihatan. mmg ketara perbezaan. no one knows until the eyes was dere (xde niat nk buka aib akak tu or enitim ok.just wanna share sumthin utk sama2 kita saling igt mengingati jua supaya kt sume slalu bersyukur dgn apa yg kita ada/masih ada). masyaallah.. then i know n understand la why kn. akak ni menghidap kanser payudara mgkn. atau mgkn juga cancer suvivor. i dunno. just wish da best utk akak tu. smoga dia terus tabah & sabar dlm menghadapi ujian dari Allah. dia letakkan tgn dia kt situ supaya org lain xprasan, xnmpk kekurangan diri dia. mgkn dia sgt segan. kak, it's ok. we understand. it's not something dat u want it to be pn kn. itu dugaan Allah. ye. mmg sgt mudah bg org yg melihat berkata-kata. berat mata yg memandang, berat lg bahu yg memikul. yes. itu teramatlah benar. terus bedesup, terdetik di hati aku, "owwhhh, mcm ni la  kesan keadaan org yg kena kanser payudara ni..kesian akak ni.." ok. sgt berharap akak tu xprasan pandangan mata aku dh terjatuh kt situ. jua kata-kata hati kecilku. sy mtk maaf byk2 kak. sy xsngaja. pantas gk terdetik kt hati, slagi sihat ni, slagi mampu, slagi ok, jagalah pemakanan, jagalah kesihatan fizikal dan mental. amalkan pemakanan yg sihat. amalkan gaya hidup sihat.

dr pembacaan ke dr apa yg aku dgr ntah, xpasti yg mana satu. mgkn dua2 kot. kanser ni terjadi kesan dari pemakanan, emosi yg negatif (tekanan dan yg sewaktu dgnnya-berpanjangan/kerap sgt kalo xsilap), jua faktor genetik/keturunan. kepada sesape yg keturunan dia ada yg menghidap kanser atau penah menghidap kanser, anda mgkn berisiko. rajin-rajinkanlah diri wt pemeriksaan sendiri payudara. (waaahhh.. ckp kt org reti. aku pn xwt lg. ni utk diri aku gk la kn). siyes takut woo. dr segi emosi. pandangan mata masyarakat. dr segi treatment. mmg kena tabah habis. smoga smua insan2 yg tgh sakit, yg alami masalah kesihatan terus tabah, terus sabar dlm menghadapi kesakitan/penyakit yg mereka alami. smoga mereka sume cepat sembuh. smoga mereka sume mendapat layanan dan rawatan yg terbaik. smoga ahli keluarga mereka jua tabah & terus sbr. insyaAllah. amin..


oke. itu part yg aku tgk smlm. stori 2. dlm beberapa mgu lepas scara xsngaja aku ternampak kejadian/keadaan ni. masa tu tgh berjalan menuju ke tmpt aku letak keta. eh. yeke? ke patah blk nk g mana ek? xigt la. tp time tu dh lepas opis hour la. time tu mmg aku tgh bejln la. tgh dk bejln kt laluan yg kebiasaannya sunyi xsunyi sgt tu, tetiba aku dgr ada org berlari dr arah belakang. bnyi mcm ckp2 cemas. dlm grup yg agak ramai la jgk. beberapa org gitu. aku andaikan mereka tu satu famili la kot tgkkan mereka time tu. then yg sorang pompuan ni trus lari laju sket berbanding yg lain. aku dh pelik ni. then depan sket, aku tgk pmpuan yg berlari tu terduduk kt tmpt org ramai2 gk kt dpn tu (dlm beberapa org gk). makin aku dkt, makin jelas, dgr org nangis2, suara2 cemas. paling ketara org pompuan yg berlari tadi tu la. katanya, (aku pn dh igt2 lupa ni. ala2 gini la ek) "mak..bangun mokk..bangun mokk.. ore jago mok molek dh. ore wk blako dh. bangun mokk.." nmpk ada sorang pmpuan dh agak berusia terbaring. then terdetik la kt hati aku "innalillah..patut la berlari td. errr.. mak dia dh meninggal ke? yeke? try la bwk g tmpt emergency cpt2. kot boleh diselamatkan lg.." then dtg la sorang pakcik pengawal. smpi dkt, dia pn check la tgk makcik yg terbaring tu. then katanya makcik tu pengsan je tu. ada lagi. dia swuh dorang bwk g emergency. ok. syukur alhamdulillah. makcik tu belum lg meninggal oke. mgkn dia xsihat atau sakit kot. smoga makcik tu cpt sembuh dan cepat pulih. lepas tu aku dh xtau apakah al kisahnya. sbb aku truskn pejalanan aku.. tu pn sesambil melintasi tmpt tu aku tgk dan dgr sume tu.. tringt my mom time tu. smoga mama+papa dipjgkn umur+dikurniakan kesihatan tubuh badan yg sihat walafiat oleh Yg Maha Esa. amin..


olait. so far, itu aje lah stori mori jua cite teladan utk kali ni. smoga kita sume sama2 menjaga kesihatan, saling menyayangi sesama insan+umat Islam. sama2 berbakti kepada kedua ibubapa. jua smoga sentiasa bersyukur ke hadrat Ilahi.. hope we all hav a wonderful day..

2 comments:

MofiDhouse said...

tq for sharing this story....

kelipkelipchumel said...

sama2 inche epi..