04 September 2012

Rahsia Garam (amalan sunnah yang tidak diketahui)

Assalamualaikum.

Ini hanyalah sekadar perkongsian. aku terbaca ni kat fesbuk. lopa dah sapekah yg post. disebabkan fakta ini sungguh menarik dan berguna, why not kan. kita sama-sama kongsi dan praktikkan. Islam itu memang indah. setiap yang nabi kita amalkan hanyalah menjurus ke arah kebaikan semata. masyaallah. oke. jom kite kongsi.Amalan Rasulullah S.A.W memakan secubit garam sebelum dan selepas makan kini dibuktikan oleh sains bahawa tabiat ini menambahkan keberkesanan perut untuk menghadam makanan dan menghindarkan perut dari menyerap racun.

Pada zaman Yunani, Tentera Yunani ( askar Greek ) dibayar gaji menggunakan garam .Begitu juga dengan episod penjajahan negara kec
il oleh negara besar dengan mengenakan hukuman penjara kepada penentang mereka .Apabila dipenjarakan, mereka ( penentang ) akan diberi makanan seperti roti dan air tanpa garam .Walaupun kerap dihidangkan dengan roti dan air tanpa garam, badan mereka tetap lemah memandangkan kurangnya kandungan garam dalam badan.

Dari Abdullah Bin Umar

” Sesungguhnya ALLAH menurunkan empat perkara berkat ( mempunyai kebaikan ) dari langit ( menerusi hujan ) ke bumi iaitu besi, api ,air dan garam”


Hadis Riwayat Al-Baghawiy dalam tafsirnya .


Dari Anas Bin Malik, nabi bersabda ” Penghulu segala lauk pauk kamu ialah garam .


Dalam kitab perubatan Islam, untuk penyakit dari laut maka untuk keluarkannya dari badan/merawatnya dari laut juga iaitu menggunakan air garam. Antaranya:


1. Penyakit Ghaut – timbus anggota badan atau bahagian yang bengkak dengan pasir laut ( tepi pantai ) 1 – 2 jam kemudian mandi air laut.


2. Kalau tinggal di bandar seperti , goreng 1 – 2 genggam garam kasar sampai kekuningan kemudian demah/tuam di bahagian yang bengkak atau sakit. Garam itu dibungkus dengan kain.


3. Guna cara yang sama seperti di atas untuk penyakit lenguh-lenguh sendi, sakit kepala, senggugut. Kalau sakit lelah demah/tuam pada tapak kaki.


4. Elak mabuk semasa perjalanan dengan meminum madu dan secubit garam atau air suam dan secubit garam sebelum memulakan perjalanan


5. Mengembalikan tenaga untuk orang yang bekerja berat seperti bertani, bersukan dan seumpamanya – minum air suam dan sedikit garam.


6. Cuci perut : minum air suam dan satu butir garam kasar sebelah pagi.


Petua berdasarkan kajian


Merendam kerang supaya hilang tahinya. Dalam kaedah perubatan Islam, sesuatu perkara yang buruk diubat dengan asalnya. Kerang berasal dari laut, dan garam digunakan untuk meneutralkan keburukannya (tahi).


Mengurang tahap kemasinan ikan masin. Ikan kering yang terlalu masin boleh dikurangkan kadar kemasinannya dengan merendam dalam air garam juga.


Merawat cirit-birit. Ia boleh diubati dengan meminum air yang dicampur sedikit garam.


Garam diguna untuk merawat kegatalan. Air yang dicampur garam disapukan pada kulit yang gatal.


Menambah imuniti badan akibat perubahan hawa/angin. Hal ini berlaku di sesetengah tempat di negeri Arab. Misalnya pelajar Malaysia yang berkunjung ke Arab akan mengalami alahan terhadap hawa/angin tempat baharu. Air garam diminum sebagai ubatnya.
 
 

2 comments:

che'pi said...

wah... banyak juga kelebihan garam ni ... herm.. thanks for the info.. ubatan untuk cuci luka pun banyak gunakan unsur garam... no wonder.tenkiu one more time.. :)

kelipkelipchumel said...

hokeh.berterima kasih juga dr sumber yang sy perolehi.bila sesekali terbaca info gini,terasa kecik je diri kn.banyaknya rahsia alam ini yang tidak diketahui.terserlah jua masih cetek ilmu di dada.