18 September 2012

Jelajah Kenduri Kawen

Assalamualaikum.

It's Monday. it's evening. and it's raining outside. waaahhh.. hebatlah. cuti beberapa hari sebanyak 3 hari berturut ni haruslah banyak orang wat kenduri kawen kan. kekdahnya me & my mum dapat jemputan kawen itu pada hari yang sama kat tiga tempat. tu tak termasuk jemputan sambutan hari ulangtahun kelahiran kazen aku yang tecit jua pada hari yang sama. satu, jiran kami. satu, sedara mara side papa. satu lagi my friend. actually ada lagi satu jemputan my friend jugak. tapi jauh bebeno. kat Muar sana. sebab kat Kota Bharu pon sampai 3, jadi xdapat la ke sana. lagipun dah pegi time majlis akad nikah dorang aitu. maraton kenduri kawen la kekdahnya kan. oke. jadi kami berkeputusan pegi kat tempat kenduri yang paling dekat ngan umah dulu. jiran kami je pon. hikhik. tapi mengada nak gi nek keta. tolong penuhkan jalan masuk umah pengantin kan. ahaha. konon nak bagi nampak lagi meriah la. konon. 1st wedding, cehhh... gitu. yang memula sekali kami pegi adalah majlis kawen Farah & Dy.

adik ai + anak sedara ai (alia). kiut je banting dorang nih. sweet.
ni antara menunya. (dari pinggan adik ai). :) ikan pedasnya best.
Selain dari menu kat atas tu, ada juga kueh lompat tikam. ni kueh kelantan tau. ada pulut kaler merah + kueh tepung ijau ala2 beke kaler ijau + santan pekat + gula melaka/nise. pastu bubur pulut hitam. bubur tu pun best jugak. bab makan, best aje kan. ehehe.

ini pasangan pengantinnya. farah+dy. maap le blur. kasi lasakkan tepon baru adik ai. ehehe.
ole-ole wedding farah+dy. sweet.. pasu tembikar.

Done kat situ, balik umah, my mom solat, (me abc. ehehe.) then teruskan lagi pejalanan ke umah majlis tawen yang seterusnya. :) umah sdara side papa. wedding dua pupu aku la kiranya. gambar non ado. kasi amik guna tepon ai. lom transfer. ehehe. lagipon side pengantin lelaki. takde pelamin bagai. ada makan beradab je. tapi kat sini lai chi kang dorang best. bertambah ai makan. hikhik.

Next, to my friend's wedding. sukeeeeeee sangatttt. sebab sumenya comeeeeelll sangat. kiuuuuutttt.. rugi pulak tak rompak kamera kawan ai kasi tembak gambar banyak2. tapi ai kasi tembak je guna tepon adik. ehehe. masa sampai kat umah dia, pasangan pengantin tengah makan beradab. rombongan pengantin lelaki baru sampai la kot. sukeeee sangat segala galanya kat umah dia. i mean wedding decoration dia. so sweet.

sampai jep depan umah, tengok ini. red carpet. tema biru+pepel. waaaahhhh..
guest book & candy area. sweet. nama pon dh sweet jep bunyi kan.
guest book. lupa nak coret-coret sket kat dalam ni. hukhuk.
mereka.
yang ni adik aku yang request suh amik gambar. sweet.
candy area
apam pokadot + mini coklat cupcake + gula-gula
menu makanan yang dihidangkan.
meja makan beradab. time ni dorang dah siap makan.
famili pengantin lelaki.
cantik kan. nampak tak ball kaler-kaler bawah kanan gambar tu? jap ai kasi clear sket.
haaa.. ni la dia ball kaler-kaler tu. pink, biru, pepel + putih. just nice. sume pebret kaler ai. wahhhh..
pelamin dorang. just nice. memang trend sekarang kan bunga-bunga rose besar kat belakang tu. tak sempat bertanya lagi nina (pengantin pompuan) katne dia sewa ni.
cakk!! tetiba. ahaha. the only foto of me at day. ahaha. sunggoh banyak lemak tambahan. arggghhhhhh!!! thedakkkkk!!! tapi tak tahannya tengah pegang akok tu. hikhik. dap. ini adalah ketika sesambil tunggu pantin.
dari pihak pompuan untuk pihak lelaki. lawa.
sebahagian dari hantaran pihak lelaki untuk nina.
ehh. tetiba. makanan time dok tayang pelamin, hantaran sume ek. ahaha. ni je yang aku makan kat umah kawan aku ni. my mom and adik jua anak sedara aku pon. kami suda sangat amat kenyang. sedap mini cheese tart tu. cantik pulak tu kan. akok jua. air oren pon sodap. bola tak gitu? ahaha. bole kan aje.
bilik pengantin. simple je. but nice.
taraaa.. ini lah pengantin pompuannya. my friend, nina. ini lah jua baju yang asiklah kena oter sampai 4 kali tak silap aku. sebab dia makin kurus dan kurus dari time sesi first fitting. she lost 20kg oke. diet normal. jaga makan je. begaya.
lastly. decoration kat luar umah. burung jenjang itu. with those balls. waaahhh. sweet..

Waaahh. dah abis.. sumenya sweet jep. sukeeee... masa pegi kat umah kawan aku ni, jumpa dengan kawan zaman sekolah menengah dulu. kat uitm machang pon kami satu kampus. penah jugak sama2 dalam satu bilik. bz a.k.a. baizura. anak arwah cikgu wan yah. mama dia dulu penah ngajar aku jugak. lamaaaaa sangat tak jumpa dia. rupanya dia sepupu kepada pengantin lelaki. dia tegur aku pun sebab 1st yang dia tengok adalah sebab aku pakai tudung fareeda that day. bole tak gitu?? hantu fareeda betul kamu ni kan bz. and of course dia pun pakai tudung fareeda juga. tapi kami tak sempat bergambar bersama. cari jugak dia sebelum balik. tak nampak bayang pulak. so, gitu je la al kisahnya sesi jejak kasih kami. ehehe.

Setel maraton kenduri kawen, balik umah, segarkan badan, solat, gerak gi umah bapak sedara aku pulak. birthday kazen ai yang umur 4tahun. kat sini lama sket lepak. umahnya pun dekat je ngan umah. menunya laksa. lamb chop pon ado. tapi very limited. hebat perot ai tampung segala makanan yang ditelan ai pada hari kejadian. hikhik. cian pewot. ^_^ super best.

Al kisahnya bikin entri ni sudahnya bawak ke hari berikutnya. ahaha. hepi tuesday la yo. start taip petang isnin. ekeke.. layankan sajo la ye. tata.


2 comments:

che'pi said...

wah... cenyum dapat mkn eh... hikhikhik.. tapi serius suka the theme kaler.... nice.. da mcm blog ai.. hahahha

kelipkelipchumel said...

tau takpe.ehehe.eh.kamu mention,baru prasan.your new layout tu kaler pepel biru upenye.OOOooooo...