03 October 2012

Takoyaki

Assalamualaikum.

^_^ kemoning. actually perut tengah agak lapar ni. hik. then teringatkan ini...

takoyaki

Nyummmmssss.. sedapnya kelihatan. ni la dia takoyaki iaitu octopus (tako) balls. sedapnya... mau ini.. huk. takoyaki ni asalnya adalah kueh dari negara Jepun nuh ha. kueh eh? kalo tak silap aku la kan.  kat dalamnya tu ada letak isi sotong, isi ketam then ada la beberapa jenis lagi selain itu. tapi tak campur la. kalau letak sotong, sotong je la. waaaaaahhh... beshnya... dah few days pon craving for this takoyaki. adehhh.. kena gi beli jgk nih. ehehe. 

Al kisahnya aku kenal dengan takoyaki nih time aku gi kl agak lama dulu. few months yang lepas jugak la. ke tahun lepas ek?? lopa. kawan aku yang kenalkan aku ngan kueh ni. maksud aku bukannya kekdah "takoyaki, kenalkan. ini bayu. bayu, ini takoyaki". tak. bukan gitu. kompem la korang pon bole hagak ken. ahahaa.. tetiba syengal plk siap explain bagai gitu ek. ahahaha. time tu kitorang kat midvalley. ada stall tako tao, tempat yang jual takoyaki ni la. dekat pintu masuk jj tu. yang kawan aku beli bagi aku try tu yang mr squid (sotong) punya. time tu takde la feeling2 rasa nak makan banyak2 kali. but since then la aku suka makan benda alah ni. tenkiu ita. kenalkan saya dengan kueh ni. betol kata awk. sedap. ehehe.

ini lah stall tako tao yang kat midvalley tu. ala2 gini la kan. aku pon tak pasti gambar ni kat tempat mana. gugel ken.. (sila abaikan amoi cekci yang kat depan ni oke).
ni la ropa packagingnya. mau stori lagi panjang tang tako tao ni, sila klik blog ni.
penyediaan takoyaki. ni la kuali khas bakar/goreng kueh ni
kasi letak lagi skali. yummmmsssss...

**sume gambar itu adalah hasil gugel...


4 comments:

Jna marcello said...

sumpah this is my feveret!! selalu beli kat asia cafe subang!! TERBAIK

kelipkelipchumel said...

kan.takoyaki ni mmg torbaeklah.agree with you Jna marcello.

che'pi said...

wohooo wohooo im craving .. eughhhh hehehehe :P

kelipkelipchumel said...

wohohoooo..u craving too ka??haishhh..itu haros.me pon craving for this too tadi before kfc zinger double down menghantui.ehehe