29 August 2012

Usaha

Assalamualaikum..

What a bright day. :) my second day ganti pose today. hikhik.. pepagi je biasanya fresh gini. hagak2 dah petang nanti, bole la tgk ropa aku yang 'sebek' (ala2 tak bemaya yang amat) jep. ehehe.. oke. sebut tentang usaha. very the easy taip this word kan. yeup. hakikatnya it's not easy bila kita dalam keadaan itu. macam tengah usahakan sesuatu, ayat lainnya tengah gigih nak capai sesuatu target ke. gitu la lebih kurang. untuk melakukannya, haruslah tekad untuk mencapainya. tetapkan hati untuk dapatkan sesuatu yang diinginkan. gandakan kegigihan hati & kudrat. wahh!! hebat sangat bunyinya ek. eh. harus lah kan. yang paling hebatnya, haruslah juga ada sedikit pengorbanan. then you are heading to SUCCESS setelah digandakan segala USAHA itu. nape aku BESARKAN dua perkataan itu?? sebab usaha itu kunci kepada kejayaan. contoh macam kalau hati kata nak dapatkan henpon aipon 4S. memang tak keruan lah. kejap-kejap google. kejap-kejap baca segala spec tepon tu. belek. tilik. tanya pendapat sana sini. kompem dengan pilihan hati, masa untuk dapatkannya. kalau income bekepuk takde hal lah kan. pegi je mana-mana kedai ke, online pon bole. cakap je nak aipon 4S, tukang kedai kuakan, ko bagi duit kat dia, dah setel. amik, belek-belek, done. masuk beg, bwk balik dengan muka tersenyum dan hati girang. tapi kalau bagi orang yang macam aku ni, yang memang banyak sangat hajat di hati, untuk dapatkan aipon 4S itu thedak semudah itu oke. haruslah keno kompul duit dulu. dapat gaji, asingkan brapa banyak yang mampu (tolak segala hutang piutang, bil-bil sume, kos minyak kete, kos nak kenyangkan perut ai yang kaya keinginan jugak), menahan diri dari bersoping untuk beberapa bulan, then insyaallah cukup la jumlah rega aipon tu. hebat. tapi opkos itu thedak mudah. waaahh.. panjangnya contoh aku tu yep. ehehe.. layankan ajo la.

Tapi, antara yang real payah bagi aku untuk capai setakat yang penah aku cuba adalah mendaki gunung tebu. itu adalah 1st & last la setakat ni. tapi nikmatnya, perghhhhh!! memang rindu nak rasa lagi. tapi akibatnya, kedua-dua kuku ibu jari kaki aku tak dapat diselamatkan. kasi cabut, tunggu tumbuh yang baru (macam berani la kan. realitinya kawan aku yang paksa cabut kuku yang dah mati tu dengan tipu helah lagi sebab aku tak bagi. konon takut sakit. padahal xrasa pape pon time dia cabut. ahaha). best lagi, tempoh itu adalah termasuk time raya. cun jep kuku kaki aku time tu. ai siap ikat reben lagi tau. ahaha.. disebabkan kecetekan pengetahuan aku, amik masa dekat setahun jugak la nak dapatkan balik kuku ibu jari kaki normal sedia kala. ekeke.. but kenot compare the feeling time kat puncak tu. alhamdulillah. impian dari zaman sekolah tercapai jugak walau hanya sekali. setiap kali kawan aku ajak mendaki lagi, strickly 'NO' as the answer from my mom. huk huk.

waaaahhhhh.. cantekkkk!!! (hasil gugel. kurang kerajinan nak cari gmbr2 lama. hikhik)

Napekah topik entri pada hari ini adalah begini? ^_^ sebab pepagi hari ni aku terserempak dengan a fren of mine kat depan pintu opis. and.... ok. speechless. mabeles. usahanya sudah mula menampakkan hasil yang agak ketara. dan aku tahu usahanya untuk dapatkan hasil itu bukanlah mudah. lots of sacrifice. aku sendiri pon non ada la mampu nak buat gitu setakat ni. sebab ia adalah berkaitan berat badan. ehehe.. ai kan owes lah kenot tahan tang makan-makan neh ha. no wonder dia dapat banyak pujian time raya aritu. i mean di awal bulan Syawal ni la. sebab time tu opkos la sume insan pun akan jumpa ramai orang, sahabat handai dan kaum keluarga yang jauh dan dekat. proud of you la.nak kena tekad jugak ni. eceh. gitu. tapi macam harus. slamat berusaha untuk diri sendiri. oke. hari ni tamo makan langsung. petang nanti baru makan. ahaha.. haruslah sebab arini aku puasa. hah haaaaaaa..... maapkan la kesengalan di pagi hari ni. tata.


1 comment:

che'pi said...
This comment has been removed by the author.