17 January 2011

Ketentuan Ilahi

Hye. A'km. arini, aku mulakan hari aku mcm biasa. bunyi alarm tepon mmg tetiap ari lah yg pertama kali terjah telinga stiap pagi. harusnya berulang byk..byk..bykk kali barulah tuannya bangun. bgn seperti lazimnya. just dis morning kena ngantorin adik daku ke sekolah. kasi tunaikan request dari akak daku, nasi lemak ayam goreng sebungkus. alang2, aku kasi angkut 3 terus. okeh. dat's still nothing. then g keje. singgah beli pulut pg dulu sebelum msk opis. kt opis arini tersangat la boring. sbb tgl aku sorang jep. yg lelain cuti, MC jua keje luar kawasan. hohoho.. as usual lah isi sgala masa dgn hal yg bkn2 jua bikin kilijaan. as usual gk kontek my beliau. bertanyakan khabar abah. time tu tghari. katanya, abah sakit tenat. lebih tenat berbanding sebelumnya. harus la aku tmbh risau. just asking if he don mind kalo aku nk pegi sana time rehat nt. but kindly he said, "xpayah mari lg la. ore rama ni." oke. sy paham. for our good sake as abah penah gtau. then as usual, time rehat ai kasi layan blog, fb, tv. and yes, aku dh pn update blog siang td.

stiil don get kn why i keep stori mori bout apakah yg aku lalui hari ni dari pagi td. tp kat entri yg aku wat mlm ni, bknnya dr siang td. seperti yg kite semua tahu, kita hanya mampu merancang, Allah jua yg menentukannya. tgh dok ngadap pc, then tetba phone aku bnyi. Beliau Sy. ok, i got strange feeling sblm jwb panggilan tu. pukul 3.46 petang. suara dia sgt lain. "ayoh xdok dh." aku terkesima. terdiam. kelu jap. innalillahhiwainnailaihirojiun.. (tlg betulkn sy kalau ada silap eja). then, "ok, sy naik jakg. a'km.." aku terdiam trus. bole bayangkan kesedihan dia. baru ari Khamis aitu dpt perkhabaran mak a'Rody dijemput Allah. hari ni abah plk. mereka dijemput oleh Yang Maha Pencipta. kontek n inform my fren, then aku pegi kt tempat abah, 2intan. smpi dpn pintu wad, tgk tmpt abah ditutup dgn tirai. cari dia. xnmpk. then, ya Allah, beliau+adik nangis terduduk kt tiang berhampiran katil abah. sesambil dia cuba tenangkn adik+diri sendiri sambil usap kpala adik. aku xtau nk buat apa. mampu tgk je. then g sebelah adik, paut bahu dia+cuba tenangkn dia. adik ank manja abah. mesti dia sgt terasa kehilangan abah. lama dia gitu. ajak duduk kt kerusi pn xnk. then pujuk, ada akak yg kt situ bg kerusi, br dia duduk. masih tertunduk. beliau, kena uruskn segala prosedur nk bwk blk abah. ulang alik bejln kua msk wad. i know he was very sad. xde lg dh tempat nk berpaut, nk pegang. adik bradik lain mgkn tgh uruskn apa yg patut yg kt umah dan lain2. kejap je aku kt sana, he kindly ask me, "trn dulu lah. sy tgh sedih ni.." sy phm syg. i can see it on your face. hear in your voice. akur, and i'm back to my office. kt dlm lif, ada abg tu tnya, semua yg td tu famili arwah ke? yes they are. ramai. kata abg tu. tnya yg td tu keje kt situ ke? ditujukan pada beliau. n i said yes. "dok napok dio lah dok tunggu ari2" (nmpk dia lah yg tgu abah stiap ari). abg ni upenya jaga abah dia kt depan katil abah. serius aku xprasan.

msk opis. xleh nk bg tumpuan lg dh nk smbng wt keje ke hapa ke.. sebak. air mata asik nk kua je. tp aku tahan jgk2. then dia tepon lg. kt umah mayat. katanya sorang dua je kt sana. then aku g sana. c'ghani pn tepon gk let me know yg dia ngan cc nasir kt sana gk. yes, i'm sad. tp xleh la nk nangis lebih2, nt dia jd lg sedih lk. xmo la gitu. i should tenangkn dia kn. pegi kt tmpt dia, tgu jap, van smpi, pastu dh ready nk gerak blk umah. dia+spupu abah naik van tu skali. beliau ucap terima kasih penah tlg abah, mtk halalkn sume. sy xde wt pape pn utk abah. xde apa pn yg sy tlg sgt pn. sy iklas. terkilan gk nothing much i can do sepanjang abah kt dlm wad. utk abah atau beliau. serius i'm not good/xreti kalo tang hal2 mcm ni. what can i do? what should i do? utk tenangkan dia. utk bg semangat kt dia. utk bg kekuatan kt dia. siyes sy xreti tang itu.. mmg sengal kn sy ni. sgt sori syg utk kelemahan sy yg ini.

drive blk keje, perghh.. xyah cakap ah. situasi lbh kurang mcm kt opis. tahaaaaannn je air mata. tahaaannn je dr nangis. kalo x nt genangan air kt mata akan ganggu penglihatan. smpi umah, mention to mama+papa. then pegi ziarah kt umah. ramai org kt dlm umah, luar umah. murah rezeki abah. insyaAllah. hadiahkn al Fatihah, Yasin, then papa dh tgu kt luar. maaf syg, xdp nk tgu smpi selesai sume. sy pn terkilan xdpt tatap wajah abah kali terakhir. jua stay there to giv you support. insyaAllah syg kuat kn? moga ada senyum yg manis di wajah abah. Al-Fatihah.

**sama-samalah kita hadiahkan al-Fatihah utk abah. moga rohnya dicucuri rahmat + ditempatkn bersama golongan mereka yang beriman. amin.

2 comments:

MofiDhouse said...

Alfatihah..... moga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang orang yang beriman...

kelipkelipchumel said...

amin. moga2 begitulah. terima kasih epi.