03 September 2009

ke Gunung Tebu

al kisahnya bkn la baru berlaku pon ni..kisah mendaki ke gunung Tebu ni disertai daku minggu akhir sebelum Ramadhan tiba aitu..pada 13-15 Ogos aitu.kiranya pengalaman mendaki aku yang pertama la ni.ehehe..besh..walaupon amat la penat jua menduga daku..ekeke..namanya lagi 1st time g mendaki kan..ahaha..abang aku xpecaya jek bila adik aku cakap aku gi mendaki time aku dah tade kat umah aitu..aihhh...pechayalah..mimang daku pigi pon..siap sampai ke puncak jua bejaya turun dengan selamatnya juga..ehehe..tu pon dengan bantuan jua jasa baik sume rerakan pendaki yang gi besama aitu..tenkiu bebanyak ye sume2..jasa kalian dikenang!!ehehe
peta gunung Tebu itu
Hutan Lipur Lata Belatan adalah starting point untuk ke gunung Tebu ni..terletak dalam kawasan kampung Jabi..dalam daerah Besut, Terengganu..sebelah negeri daku je k..ehehe..actually ni pon aku cari dlm internet ni balik tang tempat ni..lopa soda..ehehe..well..ni sebahagian dari gambo2 time g sana..kualitinya mungkin kureng sket..sbb gambonya di snap guna tepon je..yg kualiti ok nyer daku lom dpt lg dari photographer 'rasmi' kami time g sana tu..cik mimi.ehehe..
daku sesampainya kat puncak tu lepas beberapa ketika
sebelum truskan sket lagi pejalanan ke tapak perkhemahan kami2..ehehe
daku kat depan pintu khemah yang dikongsi besama cik mimi jua bebarang c'han
ngah mkn2 kt puncak gunung itu..di tapak perkhemahan kami..
berlaukkan sardin yang dimasak c'han jua ikan kering goreng hasil tangan cik mimi..
yummmyyy!!di kala itu..(mkn guna bekas c'han bawa).
ini adalah hasil candid jua hasil kreatif c'akoi di pagi hari kami sume di punchak sana..
iye..mimang sy lom mandi lagi di kala itu..ehehe..jemput minum kawan2..
kami2 sume sebelum gerak turun keesokannya setelah bermalam kat sana 1mlm
yee..perhatikan inche bebaju biru di belakang sana..
kunun kami ini adalah tugu gunung Tebu la ye..
(kalo tgkn gaya inche akoi yg bebaju biru di blakang sana itu)
ini jua adalah hasil kirijaan c'akoi sewaktu kami berehat seketika di kawasan jendela dunia..
indah sungguh pemandangan di sini (setelah diabaikan gaya rehat kami)
Pengalaman pendakian ini mimang le indah jua mencabar kemampuan diri aku..huiii..tinggi woo.. alhamdulillah..syukur..kami sume slamat naik jua turun dengan jayanya..tenkiu sume2..kami-kami sume yang join pendakian ini adalah c'han,(selaku pemandu arah kami) a'fendi, a'hasan, inche wan cina, inche akoi, cik mimi, inche azri, inche lan, jua inche mie..ehehe..

4 comments:

yutat said...

gunung tebu?nape name gunung tebu?bnyk tebu eh?hehe

kelipkelipchumel said...

yutat: aih..idop la byk tebu pon kt atas sana..dr yg aku penah tebaca..sbb airnya yg berwarna seolah olah air tebu..tp time aku gi aitu mcm biasa je jernih airnya..sejuk je mcm air dlm peti sejuk tau..

yutat said...

wah2..mandi mande best ni..jom!!!

KelipKelipChumel said...

yutat : hah.apa lg..jom.mandi manda di Lata Belatan